Yaşam Dikkat! Hard diskinizde casus var

Dikkat! Hard diskinizde casus var

Paylaş
Dikkat! Hard diskinizde casus var

Siber güvenlik firması Kaspersky, pek çok büyük markanın sattığı bilgisayarların sabit disklerinde ABD istihbaratına ait casus yazılım olduğunu iddia etti

Rusya merkezli güvenlik yazılım şirketi Kaspersky, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nin (NSA), sabit disklerdeki bir casus yazılım aracılığıyla 30 ülkedeki kullanıcıların bilgisayarlarından bilgi topladığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Kaspersky'ye göre NSA, Western Digital, Seagate, Toshiba, IBM ve Samsung gibi sektör devlerinin ürettiği bilgisayarların sabit diskine, daha üretim aşamasında bir casus programı yükletti. Sabit disklerin, NSA tarafından kullanıcıların bilgisayarlarına sızmak için kullanıldığı iddia edildi.

30 ÜLKEDEKİ BİLGİSAYARLARDA TESPİT EDİLDİ

Şirket, İran, Rusya, Afganistan, Çin, Suriye, Pakistan, Mali, Yemen ve Cezayir'in de aralarında bulunduğu 30 ülkeye satışı yapılan bilgisayarlarda, casus yazılımların tespit edildiğini açıkladı. Bu casus programın yüklendiği bilgisayarlardaki bilgi akışı da anlık olarak izlendi.

Kaspersky'nin açıklamasına göre, casus yazılımların bulunduğu bilgisayarlar çoğunlukla hükümet ve askeri kurumlar, iletişim ve telekomünikasyon şirketleri, bankalar, enerji ve nükleer araştırmalar alanında faaliyetler sürdüren firmalar, medya şirketleri ve İslami kurumlara ait.

Haberin Devamı

Adı açıklanmayan eski bir NSA çalışanı da, isithbarat ajansının sabit disklerden bilgi sızdırmaya yarayacak casus yazılımı geliştirdiğini kabul etti.

NSA AÇIKLAMA YAPMAYI REDDETTİ

Bu arada Kaspersky ayrıca, 2001'den bu yana kullanıldığını iddia ettiği casus yazılımının belirlenip bilgisayar sisteminden kaldırma metotlarına ilişkin bir yazı da yayınladı.

NSA ise ‘sessiz kalmayı' tercih etti. NSA sözcüsü Vanee Vines, konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Adı geçen şirketlerden Western Digital ve Seagate ise böyle bir casus yazılım hakkında bilgileri olmadığını açıkladı. Toshiba ve Samsung da yorum yapmaktan kaçındı.

(Kaynak: sputniknews)