Yaşam Dikkat! Saatleriniz sizi yanıltmasın

Dikkat! Saatleriniz sizi yanıltmasın

Paylaş
Dikkat! Saatleriniz sizi yanıltmasın

Cep telefonu ve bilgisayarlarınızın saatini, sadece bugün için geçici süreyle ayarlamayı unutmayın

Bu yıl yaz saati uygulaması, bugün yapılacak Yükseköğretim Giriş Sınavı’na girecek olan öğrencileri aksaklıklardan koruma amacıyla 1 gün geç yapılacak.

Ancak hayatımızı kolaylaştıran teknolojilerin yaz saati ayarını da bizim yerimize yapıyor olması, bu gecikmeli geçişi çok sorunlu hale getirecek gibi görünüyor.

Bankacılık işlemlerinden uçak saatlerine, cep telefonu takvimlerinden dev kurumsal bilgisayar sistemlerine hemen her yerde 1 gün boyunca ‘saat’ problemi yaşanacak.

Gündelik işlerimizi organize ederken kullandığımız temel gereç olan cep telefonlarının önemli bölümü, tüm dünyada uygulanan yaz saati değişikliğine kendiliğinden ayak uyduruyor.

Dolayısıyla Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan sabah 03:00’te tüm telefonlar saatlerini 04:00’e ayarlayacak. Türkiye bunun için bir gün daha bekleyeceğinden, yerel saatimiz 03:00 olmaya devam edecek. O halde akıllı telefonlarımızı bir günlüğüne de olsa elle ayarlamak en sağlıklı çözüm gibi görünüyor.

OTOMATİK YAZ SAAT AYARINI DEVRE DIŞI BIRAKIN

Tüm telefonların ama menülerinde Ayarlar ve/veya Genel ana seçenekleri bulunuyor. Saat ve Tarih ayarları, genellikle bu başlıklar altındadır. Öncelikle yapılması gereken, varsa eğer, telefonunuzun otomatik yaz saati ayar işlevini devre dışı bırakmaktır. Bıraktıktan sonra elle ayar yapabilirsiniz.

Eğer yaz saati otomatik ayarını devre dışı bırakamıyorsanız kent bazında, yani GMT’ye göre saat farkı seçeneklerini gösteren ‘Zaman Dilimi’ (Time Zone) ayarını kullanabilirsiniz. Listeyi bulup oradaki ‘UTC3 - İstanbul’ seçeneğini ‘UTC2 - Kahire’ye çevirin. Tabi bu ayarları Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan sabah 03:00’te geriye almayı unutmayın.

BİLGİSAYARLARDAKİ DURUM

Bilgisayarlarımızın çoğu Windows işletim sistemi kullanıyor. Otomatik yaz saati değişikliği, bu işletim sisteminde de bulunuyor. Otomatik ayarı kapatıp Zaman Dilimi’ni değiştirme veya elle ayarlama, burada da uygulanacak çözümler.

Microsoft, bilgisayarınızla saate bağlı kritik bir iş yapma ihtimalini düşünerek bir yönerge hazırladı.

Bilgisayarınız zaman kritik bir işlem yapmıyorsa, muhasebe sistemleri, sağlık destek sistemleri, finansal operasyonel sistemler, finansal raporlama sistemleri vb uygulamaları ya da saat bilgisinin kritik olduğu Outlook gibi uygulamaları bilgisayarınızda kullanmıyorsanız hiçbir şey yapmamayı tercih edebilirsiniz.

Bu durumda 27 Mart 2011 03:00’den 28 Mart 2011 03:00’e kadar bilgisayarınızın saati güncel saatten 1 saat ilerisini gösterir. 28 Mart 2011 03:00’den itibaren doğru saati göstermeye başlar.

Zaman dilimi düzeltme Aşağıda tariflenmiş adımları uygulayarak bilgisayarınızın zaman dilimini değiştirmeniz mümkündür. Bu düzeltme işlemini 27 Mart 2011 03:00’den önce bir kere yapmanız daha sonra 28 Mart 2011 03:00’den sonra yapmış olduğunuz değişiklikleri geri almanız gerekecektir.

Microsoft, Windows İşletim Sisteminin saatinin el ile ayarlanmasını hiçbir şekilde tavsiye etmemektedir. Bu şekilde yapılan bir ayarlama, teknik destek ekiplerimiz tarafından desteklenemez hale gelmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla yukarıdaki konu uyarınca hem sizlerin hem de kamuoyunun bilgisayar saatinde bir değişiklik yapmamasını, aşağıdaki çözüm önerilerini dikkate alarak, değerlendirmesini öneririz.

Haberin Devamı