Gündem Dilekler göğe yükseldi

Dilekler göğe yükseldi

Paylaş
Dilekler göğe yükseldi

17 Ağustos depremiyle yerle bir olan Gölcük'te, felaketin yaşandığı saat 03.02'de dilekler tutuldu, havaya balonlar salındı

17 Ağustos Marmara Depremi'nin yıldönümünde, hayatını kaybedenler için depremin merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde anma töreni düzenlendi. Yakınlarını kaybedenler, felaketin yaşandığı saat 03.02'de dilek tutup havaya balonlar saldı, denize kırmızı karanfil bıraktı.

KANDİLLİ'DEN KORKUTAN AÇIKLAMA

Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 11'inci yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi. Gölcük Anıt Park'ta biraraya gelen vatandaşlar, yürüyerek Deprem Anıtı'nın bulunduğu Kavaklı Sahili'ne yürüdü.

HAYALLERİ DE YIKILDI

Saatler depremin olduğu 03.02'yi gösterdiğinde, felakette yakınlarını kaybedenler Gölcük Arama Kurtarma Timi (GESOTİM) tarafından hazırlanan 250 balonu dilek tutup gökyüzüne saldı. Kalabalık, daha sonra Deprem Anıtı'na çelenk koyup saygı duruşunda bulundu.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, ağır bedeller ödediklerini belirterek, Gölcük halkı olarak depremden ders aldıklarını söyledi. Depremden sonra yeniden yapılanma içine geldiklerini ifade eden Ellibeş, "Burada 11 yıl önce hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz. Biz depremi unutmadık ve unutturmayacağız" dedi.

Konuşmaların ardından depremde ölenler anısına denize kırmızı karanfil bırakıldı. (Ergün AYAZ-Orhan UZUN / GÖLCÜK(Kocaeli)

ADAPAZARI'NDA DA HÜZÜN VARDI

17 Ağustos Depremi'nde yaklaşık 4 bin kişinin yaşamını yitirdiği Adapazarı´nda, Kent Meydanı'nda düzenlenen yaklaşık bin kişinin katıldığı anma gecesine Sakarya Valisi'nin ilk kez katılması dikkat çekti. Gecede depremde yaşamlarını kaybedenler anılırken, yakınlarını kaybedenler gözyaşlarına boğuldu.

Sakarya Büyükşehir Kent Konseyi öncülüğünde Kent Meydanı'nda "17 Ağustos 1999'u Unutmadık" sloganıyla düzenlenen etkinlik, saat 00.30'da şair Mustafa Emircan'ın "Gözlerimde Kuru Bir Ayaz" şiirinin okunmasıyla başladı.

Sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşların katıldığı anma gecesi deprem öncesi ve sırasında alınması gereken önlemlerin yer aldığı slayt gösteriyle başladı.

Geçmiş yıllarda yapılan anma etkinliklerine dönemin Sakarya Valilileri katılmazken ilk kez anma etkinliğine katılan Sakarya Valisi Mustafa Büyük konuşmasında, "Adapazarı'nın ciddi ölçüde etkilendiği bu depremi yaşamamış olsam da, yaşananları her yönüyle tanıdım ve bildim. Şimdiyse bu ilde sorumluluk yüklenerek deprem açısından toplumumuz ve halkımızı bir şekilde hem eğitmek, hem hazırlamak, hem de depreme karşı zararlarını önleyecek tedbirleri alma sorumluluğunu yüklenmiş bulunmaktayım." dedi.

Acıların tekrar yaşanmaması için her ilin yapması gereken şeyler bulunduğunu söyleyen Vali Büyük sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni bir Afet Acil Durum Müdürlüğü teşkilatlanmış durumda. Ayrıca 110 kişilik arama kurtarma ekibi de bölgeye hizmet ediyor. Coğrafi bilgi sistemi içinde ilin envanteri, imkanları herhangi bir doğal afet anında müdahale şekli konusunda da hazırlıklar yapıldı. Orta hasarlı binalarla ilgili ekipleri oluşturarak envanter çalışmasına başladım. Bu ay sonu itibariyle envanter çalışmasına göre orta hasarlı binaların son durumlarını tespit edip, kesin bir kararlılıkla yapılacakları belirleme noktasında olduğumuzu söylemek istiyorum."

Anma gecesinde 17 Ağustos Depreminden sonra AdapazarıÆnda çekilen fotoğraflar sergilenirken anma gecesine AlmanyaÆdan 17 yaşındaki kızı Elif ile birlikte gelen Nevin Eralp, deprem fotografları gösterirken kızıyla birlikte ağladı.

Acılı kadın depremin acısını her zaman yaşadıklarını ve hiç unutmadıklarını belirterek, "Halen yüksek binalara girmeye korkuyorum. Depremden sonra Almanya'ya yerleştim. Orada da yüksek katlı binalara giremiyorum." dedi.

Etkinlik Kur'an-ı Kerim tilaveti, dua edilmesi ve saat 03.02'de depremde hayatlarını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla sona erdi. (Zafer TOKUŞ-Aziz GÜVENER/ADAPAZARI DHA)

2