Gündem Dilenciler köyü

Dilenciler köyü

Paylaş
Dilenciler köyü

5 yaşındaki Bedrettin'in memleketi Adana'nın Kozan ilçesine bağlı Turgutlu Köyü kamuoyunda 'Dilenci Köyü' olarak biliniyor

İSTANBUL’A GELİYORLAR

İstanbul’da sokakta hem mendil satan hem dilenen çocuklar tarafından ‘kendi bölgelerinde dilendiği için’ saldırıya uğrayan 5 yaşındaki Bedrettin’in memleketi Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Turgutlu Köyü. Bedrettin’in ailesi de dilencilik yapmak için İstanbul’a gelip gidiyor. Turgutlu kamuoyunda ‘Dilenci Köyü’ olarak biliniyor. Adana çevresindeki kentlerin yanısıra, İstanbul Belediyesi’ndeki kayıtlara göre de ilde dilencilik yapanların yüzde 70’inin geldikleri yer Turgutlu.

KÖYÜ MUHTARI İHBAR ETTİ

Turgutlu ile ilgili en çarpıcı gelişme ise 2003’te yaşandı. Köyün o dönemdeki muhtar azalarından Hakkı Toprak, yapılan işten dolayı utanç duyarak Gebze Belediyesi’ne bir yazı gönderdi ve “Köyden 99 kişi çok zengin. Bunlar büyük servetleri olmasına rağmen Gebze’de dilencilik yapıyor. Köyümüzün adına kara çalıyor” diyerek isim isim bu kişileri ihbar etti. Bu ihbarın ardından söz konusu kişiler çocuklarıyla dilenirken Gebze’de yakalandı.

SAKAT NUMARASI YAPIYORLAR

2004’te dönemin köy muhtarı Salim Alpaslan İstanbul Valiliği’ne bir yazı gönderip, dilenmek için bu kente gidenlerin isimleri tek tek bildirilip yakalanmaları istendi. Geçen ay da Mersin’de ayağı sakat görünümdeki bir dilenci hastaneye getirildiğinde, zabıtaların arasında aniden ayağa kalkıp yürümeye başlayınca foyası meydana çıktı. Bu dilenci de Turgutlu’dan dı.

ÇETELERLE İLİŞKİLERİ VAR

Köy halkı dilencilik yapıp yapmama konusunda ikiye bölünürken, özellikle Ramazan aylarında köyde ileri yaşta olanların yarıdan fazlası dilenmek için göç ediyor! Bu kişiler gittikleri yerlerde bazı dilenci çeteleri ile de irtibatlı. Turgutlu halkından birçok kişi dilenerek kazandıkları paralarla zengin oldu. Kazandıkları paralarla Kozan’da akaryakıt istasyonları, en işlek yerlerde işyerleri, verimle narenciye bahçeleri, kıymetli arsa ve daireler satın alarak işadamı konumuna geldiler.

ÇOCUKLAR OKULA GİDEMİYORLAR

Köydekilerin büyük bölümü dilenmeye giderken, köyde kalan ve okula giden çocuklar da yaşlı nine ve dedelerine emanet ediliyor. Yaklaşık 2 bin nüfusu bulunan Turgutlu Köyü’ndeki evlerin büyük bölümü altı ahır olmak üzere iki katlı ve yeni. Köyün orta yerinde bulunan Turgutlu İlköğretim Okulu’nda da 230 öğrenci bulunuyor. Bunlardan bir kısmının kayıtlı olmasına rağmen aileleri tarafından dilenmeye götürüldükler için aylardır okula gelmediklerini bildirildi.

2