Gündem Dilencilere yılda 500 milyon lira veriyoruz

Dilencilere yılda 500 milyon lira veriyoruz

Paylaş
Dilencilere yılda 500 milyon lira veriyoruz

Umut Çocukları Derneği Başkanı Ahmet Yusuf Kulca'nın açıklamaları acı bir gerçeği gözler önüne seriyor

Sokakta yaşayan çocuklar için İstanbul’da kurulan Umut Çocukları Derneği Başkanı Ahmet Yusuf Kulca, Adana'da katıldığı bir seminerde yaptığı açıklamada, sokakta çalışan çocuklardan bir şey satın alınmaması, dilencilere de para verilmemesi gerektiğini söyledi. Bir araştırmaya göre, dilencilere 1 yılda 500 milyon lira para verildiğinin belirlendiğini ileri süren Kulca, Türkiye’de 1 milyon çocuğun çalıştırıldığını belirtti.

SİGARA VE UYUŞTURUCU ALIYORLAR
Adana’da düzenlenen, ‘Çocuk işçiliğinin önlenmesinde farkındalık geliştirmek’ konulu seminerde konuşan Ahmet Yusuf Kulca, çocuğun sokakta kazandığı parayı önce ailesine verdiğini, daha sonra kendi ihtiyaçları için harcamaya başladığını söyledi.

ÇOCUKTAN MENDİL ALANA 100 LİRA CEZA

Çocukların ihtiyaçlarının bazen sigara ya da uyuşturucu olduğuna dikkat çeken Kulca, “Sokakta çalışan çocukların ileride sokak çocuğu olduğunu görüyoruz. Çalışan çocuklara aşırı bir sevgi ve saygı gösteriyoruz. Onlara vicdanımızla bakıyoruz. Oysa mantıkla bakılsa, onlardan alışveriş yapılmasa onları kurtarabiliriz. Çünkü çocuklar sokakta kirleniyor. Onlara üzülüp para verdiğinizde iyilik değil, kötülük yapmış oluyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı

ATIKÇILIK BABADAN OĞULA GEÇİYOR
Sokakta çalışan çocuklardan alışveriş yapılmaması gerektiğini vurgulayan Ahmet Yusuf Kulca, “Oyun oynaması gereken çocuklar, aileye katkı sağlamak için ağır işlerde çalıştırılıyor. Atık toplamak babadan oğula geçiyor. Atık kağıt toplayan çocuklarımızın büyük sağlık sorunları var. Risk altındalar. Çocukların çöp toplamasına karşıyız” diye konuştu.

Kulca, 6- 14 yaş grubu çocuk nüfusunun yüzde 32’sinin iş yerlerinde ve ev işlerinde çalıştığını belirterek, “Türkiye genelinde ekonomik faaliyette bulunan çocukların yüzde 79’u ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. Çalışan çocukların yüzde 78’i de haftada 40 saatin üzerinde çalışmaktadır” dedi.

Esra ÖRGEN / ADANA, (DHA)

Haberin Devamı