Gündem Dilencilerin üzerinden çıkan ve el konulan paralar ne oluyor?

Dilencilerin üzerinden çıkan ve el konulan paralar ne oluyor?

Paylaş
Dilencilerin üzerinden çıkan ve el konulan paralar ne oluyor?

Türkiye'nin siyasi ve ekonomik gündemi şöyle bir yana dursun, son bir kaç haftadır ülkemizde dilencilerin üzerinden çıkan paralar konuşulur hale geldi. Peki, dilencinin üzerinden çıkan ve el konulan paralar ne oluyor?

Posta.com.tr


Son döneme bakıldığında dilenciler üzerlerinde on binlerce lira ile yakalanıyor. Örneğin 11 Haziran'da Bursa'da bir dilenci üzerinde 30 bin lira ile yakalanmış, kontrol edilen banka hesaplarında da 450 bin lira olduğu belirlenmişti.

Bir önceki gün de Balıkesir'de bir dilencinin üzerinden tam tamına 71 bin lira para çıktı. Ramazan Bayramı'nın son gününde yakalanan dilencinin bozuk paraların çoğunu 100 liralık banknotlar haline getirdiği belirlenmiş ve 8 zabıta dilencinin üzerinden çıkan paraları saymıştı.



Dilencinin üstünden çıkan para şoke etti!

EL KONULAN PARALAR NE OLUYOR?


Her iki dilenciye de Kabahatlar Kanunu gereği 109 lira para cezası kesilip, üzerlerinde yakalanan paralara el konuldu. Peki, dilencilerin üzerinde yakalanan ve el konulan paraların akıbeti ne oluyor? Kabahatlar Kanunu bu konuda ne diyor?

Dilencinin üzerinden çıkan paralara el konulup, tutanak tutuluyor. Daha sonra mülki amir(kaymakam) veya belediye encümeni tarafından el konulan paranın kamuya geçirilmesine karar veriliyor. İşte o madde:

Madde 33 - Dilencilik yapan kişiye, 109 Türk Lirası idarî para cezası verilir. Ayrıca, dilencilikten elde edilen gelire elkonularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir. Bu kabahat dolayısıyla idarî para cezasına ve elkoymaya kolluk veya belediye zabıta görevlileri, mülkiyetin kamuya geçirilmesine mülkî amir veya belediye encümeni karar verir.