Gündem Dilsiz sanıklara 'sessiz olun' uyarısı

Dilsiz sanıklara 'sessiz olun' uyarısı

Paylaş
Dilsiz sanıklara 'sessiz olun' uyarısı

Bursa'da sağır ve dilsiz iki kişinin yargılandığı davada, hakim 'sessiz olun' uyarısında bulundu

Merkez Osmangazi İlçesinde meydana gelen olayda, işitme engelli Emre Kahraman, kendisi gibi işitme engelli Erden Çalışkan’a bir süre önce 250 TL borç verdi. Ancak Erden Çalışkan borcunu süresinde ödemedi.

Bunun üzerine Emre Kahraman, yanındaki arkadaşı Fatih Özdemir ile birlikte geçen nisan ayında Çalışkan’a cep telefonu ile mesaj gönderip, Hacıilyas Mahallesi’nde bulunan Sağır ve Dilsizler Derneği’ne gelmesini istedi.

Derneğe gelen Erden Çalışkan ile Emre Kahraman ve Fatih Özdemir arasında para yüzünden çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüşünce, iddiaya göre Kahraman ve Özdemir, Çalışkan'ı dövüp cebindeki 350 TL'sini ve SIM kartını aldı.

Kavga sırasında Çalışkan, bıçakla sağ bacağından da yaralandı. Kaçan şüpheliler yakalanırken, yakınlarına cep telefonu ile mesaj gönderip yardım isteyen Çalışkan ise ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sorgulamalarından sonra mahkemeye çıkartılan şüpheliler tutuklanarak cezaevine konuldu.

SUÇLAMAYI REDDETTİLER

Olaydan sonra, haklarında Bursa 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde ‘Nitelikli yağma’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan sağır ve dilsiz sanıklar Emre Kahraman ile Fatih Özdemir’in yargılanmalarına başlandı.


Yeminli tercüman aracılığı ile savunmalarını yapan sanıklar, yöneltilen suçlamaları kabul etmedi.

Duruşmada yeminli tercüman ile verdiği ifadede yaşadıklarını anlatan Erdem Çalışkan’a sanık sandalyesinde oturan sağır ve dilsiz sanıklar el- kol işaretleri ile tepki gösterdi.

Bu hareketleri gören duruşma hakimi Hatice Tuna, tercüman aracılığı ile sanıkları ‘sessiz olmaları’ için uyardı. Hakimin uyarısından sonra yerlerine oturan sinirli sanıklar, Erdem Çalışkan’ın kendilerinden şikayetçi olmaması üzerine tahliye edildiklerini öğrenince, duruşma salonundan sevinerek ayrıldı.

Nail KAHRAMAN/BURSA (DHA)