Nedim Şener Dink cinayeti ve adalet
HABERİ PAYLAŞ

Dink cinayeti ve adalet

Haberin Devamı

Asla inkar edilemez;, Hrant Dink cinayetinin kilidini hükümet ve cemaati karşı karşıya getiren 17-25 Aralık 2013 tarihli operasyonlar açmıştır. 25 Aralık operasyonunun ve aynı zamanda Dink cinayetinden sorumlu kamu görevlileri ile ilgili soruşturmayı yürüten cemaate yakın savcı Muammer Akkaş, görevden alınınca dosya üzerindeki engelleme de sona erdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2010 yılında verdiği karar doğrultusunda açılan soruşturmada dört yıl atılmayan adımlar son bir yıl içinde atıldı. 20 dolayında kamu görevlisinin ifadesi alındı. Hrant Dink cinayeti planladığı 2006 yılında Trabzon İstihbarat Şube’de görevli polisler Ercan Demir, Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu tutuklanarak cezaevine konuldu.

Cemaatin önemli polisi

Dün de Hrant Dink cinayeti planlandığı dönemde Trabzon Emniyet Müdürü ve cinayet işlendiği tarihte de İstihbarat Dairesi Başkanı olan Ramazan Akyürek gözaltına alındı. Akyürek, Fethullah Gülen cemaatinin en önemli polislerinden birisi.

Ramazan Akyürek, çok şey bilen ama savcı karşısında hatırlamayan bir kişi. 2 Ekim 2014 tarihinde Dink cinayetiyle ilgili olarak savcıya ifade veren Akyürek, 16 sayfalık ifadesinde 12 kez “hatırlamıyorum”, 15 kez de “bilmiyorum” yanıtı vermişti.

Oysa hatırlaması gerekenler var. Mesela Rahip Santaro’yu hatırlamalı. Katolik bir rahibin Ortodoks “Pontusçuluk faaliyetleri” gerekçesiyle dinlerken 15 yaşındaki bir çocuk tarafından nasıl öldürüldüğünü hatırlamalı.

Tuncel’i istihbaratçı yaptı

Mc Donald’s’a atılan bombayı hazırlayan Erhan Tuncel’in yasal olmamasına karşın Yardımcı İstihbarat Elemanı yapılması konusunu hatırlamalı.

Yasin Hayal’in Dink’i öldüreceğine dair raporu kendi imzasıyla Ankara göndermesine rağmen neden bir operasyon yapmadığı konusunu hatırlamalı. İl Valisi’nden bu cinayet planını neden sakladığını hatırlamalı.

Hrant Dink cinayeti sonrası dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile İstanbul polisiyle yaptığı toplantıyı hatırlamalı. Emniyet istihbarat’ın LOG kayıtlarının silinmesi konusunu hatırlamalı.

İnceleme yapan müfettişlere yanıltıcı belge verdiğini hatırlamalı. Başkanı olduğu İstihbarat Dairesi’nde yasadışı olarak kurulan C5 Şubesi’ni hatırlamalı.

Akyürek, mahkemeye çıkarılacak belki de tutuklanacak. Bu önemli bir gelişme.

Soruşturmadaki büyük tehlike

Ama Dink soruşturmasını bekleyen büyük bir tehlike var. Ramazan Akyürek, Trabzon’da Emniyet Müdürü iken İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç idi. Engin Dinç şu anda Ramazan Akyürek’in koltuğunda, İstihbarat Dairesi Başkanlığı görevini yürütüyor. Onun adı da bu dosyanın şüphelileri arasında. Ancak şu ana kadar onun ifadesi alınamadı. Ama asıl büyük tehlike Hrant Dink cinayetinin Gülen cemaati ile savaşta araç olarak kullanılmasıdır.

Oysa kamuoyu artık cinayetin arkasında Jandarma’nın, MİT’çilerin, Ankara, İstanbul ve Trabzon’daki istihbaratçı polislerin olduğunu biliyor. Hepsi birden yargılandığında adaletin geleceğine inanıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder