Gündem Dink cinayetinde 'takipsizlik' kararına ret!

Dink cinayetinde 'takipsizlik' kararına ret!

Paylaş
Dink cinayetinde 'takipsizlik' kararına ret!

Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmalleri olduğu iddia edilen bazı jandarma ve emniyet görevlileri hakkında Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nca verilen 'takipsizlik' kararına yapılan itirazı reddetti

Dink Ailesi’nin avukatları, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaklaşık 1 yıl önce dilekçe vererek, Hrant Dink’in öldürülmesinde sorumluluğu olabilecek tüm kamu görevlilerinin yeniden soruşturulmasını istedi. Mahkeme heyeti, Trabzon’da o dönemde görev yapan Emniyet Müdürlüğü ve jandarma görevlileri hakkındaki dosyayı Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı incelemenin ardından, jandarma görevlileri hakkında soruşturma sürdürüldüğünü bildirirken, daha önce verilen Emniyet görevlileri hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki kararını değiştirmedi.

Haberin Devamı

Emniyet görevlileri hakkında yeniden soruşturmaya gerek olmadığı yönünde karar çıkması üzerine, Dink Ailesi’nin avukatları en yakın üst mahkeme olan Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz etti. Avukatlar, Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu’nda emniyet ve jandarma görevlilerinin kusuru olduğunun tespit edildiğini belirterek, şu bilgileri aktardı: "Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevlileri Meclis Araştırma Komisyonu’nda ifade verdi.

Bu nedenle yeniden başvurduk ve ’Emniyet görevlileri hakkında kovuşturmaya yer yoktur’ yönündeki kararın kaldırılmasını istedik. Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Aslan da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadede, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve Polis Başmüfettişi Levent Yarımel’in konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olduğunu söyledi ve bu iki ismin mutlak surette dinlenilmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Biz de son olarak Rize Ağır Ceza Mahkemesi’ne Emin Aslan’ın bu ifadesini gönderdik. Mahkeme 11 Ocak’ta verdiği kararda, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na, ’Reşat Altay’ı ve Levent Yarımay’ı dinleyin. TBMM Araştırma Komisyonu raporunu ekleriyle birlikte isteyin’ yönünde yazı yazılmasına karar verdi."

BAŞSAVCILIK İNCELEDİ VE DOSYAYI İADE ETTİ

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nden gelen dosyanın ’Usul eksikliği’ olduğu gerekçesiyle iade edilmesine karar verdi. Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ’usul eksikliği’ nedeniyle iade ettiği dosyayı inceledi ve ’usul eksikliği olmadığına’ karar vererek dosyanın yeniden Trabzon’a gönderilmesine hükmetti.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı da Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nin hükmü doğrultusunda dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve bazı emniyet yetkililerinin talimatla ifadesini aldırdı. Başsavcılık, ifadelerin Trabzon’a ulaşmasının ardından dosya hakkında yeniden takipsizlik kararı verdi.

RİZE AĞIR CEZA, BU KEZ İTİRAZI REDDETTİ

Dink Ailesi’nin avukatları, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği takipsizlik kararına Rize Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde yeniden itiraz etti. Rize Ağır Ceza Mahkemesi bu kez Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararına yapılan itirazı reddetti. Böylece Dink cinayetinde polislerin de yargılanmasının yolu şimdilik tıkanmış oldu.

Haberin Devamı

Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmalleri olduğu gerekçesiyle Trabzon 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılanan dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve 7 askerin davası geçtiğimiz günlerde sonuçlanmıştı. Albay Ali Öz ve Yüzbaşı Metin Yıldız 6’şar ay, 4 asker de 4’er ay hapis cezası almış, iki asker ise beraat etmişti.

Muhammet KAÇAR/RİZE, (DHA)