Yaşam Dink ödülleri vicdani retçilere

Dink ödülleri vicdani retçilere

Paylaş
Dink ödülleri vicdani retçilere

2. Uluslararası Hrant Dink Ödülleri "Vicdani Retçiler Hareketi" ile İspanyol Yargıç Baltazar Garzon'a verildi

Hrant Dink Vakfı Ödülü Hrant Dink'in doğum günü olan 15 Eylül'de İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu´nda gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.

Hrant Dink Ödülleri "Vicdani Retçiler Hareketi" ile İspanyol Yargıç Baltazar Garzon'a verildi. Her yıl, biri Türkiye'den biri Türkiye dışından olmak üzere iki kişiye veriliyor. Hrant Dink Vakfı tarafından bu yıl ikinci kez verilen ödülün jürisinde; Jüride Adalet Ağaoğlu, Judith Butler, Hasan Cemal, Daniel Cohn-Bendit, Rakel Dink, Alper Görmüş, Amira Hass, Irene Khan ve Boris Navasartian yer aldı.

Lale Mansur'un sunuculuğunu yaptığı ve Sıla, Kardeş Türküler, Arto Tunç gibi isimlerin sahne aldığı geceye ayrıca Zeynep Tanbay, Serra Yılmaz, Ufuk Uras, Cengiz Çandar ve Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin de katıldı. Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, yaptığı açılış konuşmasında; hafızaları ve vicdanları uyanık tutma adına bu ödüllerin önemini vurguladı.

Hrant Dink'in doğum gününü kutlayan ve Agos Gazetesini kurduğu için Dink'e teşekkürlerini ileten Rakel Dink, bugün piyasaya çıkan Hrant kitabının da Hrant Dink için bir hediye olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

"SOYKIRIM İDDİASINA VURGU"

Basının bir ülke inşasında vazgeçilmez bir rol oynadığının altını çizen Garzon da, "Her devlet vatandaşlarını korumak için her türlü aracı sunmalıdır. Özellikle daha adil, eşit ve özgür bir toplum için. Yargının eylemsizliği ve özgürlüğü en önemli noktalardan birini teşkil eder. Hrant Dink'in soruşturması hepimiz için bir utanç sebebi oldu. İnsanlık tarihi cezasızlık ve suç inkarlarının kural olduğu örneklerle doludur." dedi. Soykırımın bugüne kadar haksız olarak inkar edildiğini ileri sürdü.

"BORCUMUZ BORÇ HRANT"

Ödülün onur ve cesaret verici olduğunu belirten Vicdani Retçiler; "Vicdani retçilere , susun vazgeçin, fişlenin ya da bu ülkeyi terkedin deniliyor. Ama biz de Hrant gibi bu ülkeyi terketmiyoruz. Bu ödülle Hrant'a bir söz vermiş oluyoruz. Borcumuz borç Hrant" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Zeynep ÖZONUR / İSTANBUL / DHA