Cumartesi Postası Dinozorlar kente indi

Dinozorlar kente indi

Paylaş
Dinozorlar kente indi

Nesilleri tam 65 milyon yıl önce tükendi ama insanların dinozorlara olan ilgisi hiç azalmadı; devasa canlıları konu alan filmler izlenme rekorları kırdı, kitaplar çok sattı. Sonunda dinozorların sergisi de düzenlendi

HALİME ÇELİKEL

halime.celikel@posta.com.tr

‘Dino’ların sesli ve hareketli robotlarının yer aldığı ‘Dinozorlara Yolculuk’ adlı sergi İstanbul’da. Dinozorlar bu kadar yakına gelmişken aynı havayı teneffüs etmemek olmaz.

T.rex insanı bir ısırıkta parçalayabilecek güçlü çene yapısına sahip... Ankylosaur, kısa ama dayanıklı ve güçlü bacakları ile ünlü, gerektiğinde kuyruğunu bir silah gibi kullanabiliyor... Triceratops, boynuzlarıyla hafızalara yerleşmiş... Oviraptor ise başka dinozorların yumurtalarıyla kendine ziyafet çekmekten geri kalmıyor... Bunlar, dinozor cinsleri. Elbette robot haldeler. Dünyanın en gelişmiş robotlarını üreten Japon ‘Kokoro’ firmasının geliştirdiği hareketli ve ses çıkaran dinozor maketleri... Tam 11 tane. Hepsi de İstanbul- Haramidere’deki Torium Alışveriş Merkezi’nde. Doğal ortamları gibi hazırlanmış 600 metrekarelik sergi alanında meraklıları bekliyorlar.

“Dinozora sırtını dönme”

Sergi, Londra’nın dünyaca ünlü bilim ve araştırma merkezi Natural History Museum’un (Doğa Tarihi Müzesi) imzasını taşıyor. Kazılarda elde edilmiş fosillerden alınan kalıplar, dinozorların gerçek boyutları hakkında bilgi veriyor. Işık, ses ve koku efektleri de gerçeklik duygusunu artırıyor. O kadar ki genç bir kadın, yanındaki erkeği “Robot da olsa bir dinozora sırtını dönmeyeceksin” diye uyarıyor.

Küçük bir kız ise “Ben dinozorlardan korkmam ki” diyerek yiğitlik taslıyor. Dinozorlar aleminin kralı olarak bilinen T.rex’in robotu, anı fotoğrafları için en çok tercih edilen fon.

10 otomobil ağırlığında

Her robotun yanında birer bilgi kartı var. Kim otobur, kim etobur, kimin kaç dişi var diye merak eden, okuyup öğreniyor. Tabii burada bütün hüner, dinozorların ağırlık, uzunluk ve yüksekliğini çocukların anlayacağı birimlere çevirmek. Bizim bulduğumuz çözüm, tonu otomobille, yüksekliği apartman katıyla ifade etmek oldu; “Bu dinozor 10 otomobil ağırlığındaymış, 7 katlı apartman yüksekliğindeymiş”...

Sergide çocuklar için oyun alanı da var. Alışveriş yapılan bölümde dinozor oyuncakları, kitapları, şapka ve tişörtleri satılıyor. 30 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek sergi, 2 yaş altındaki çocuklara tavsiye edilmiyor. Biletler, serginin gişesinde ve biletix’te satılmakta. Gişeden aldığınız bilete 15, biletix’den aldığınıza da 17 TL ödüyorsunuz.

(19.03.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

2

Haberin Devamı