Yaşam Dio hayata veda etti

Dio hayata veda etti

Paylaş
Dio hayata veda etti

Heavy metal efsanesi Ronnie James Dio mide kanserine yenik düştü

Rainbow ve Black Sabbath'la efsane olan, daha sonra da kendi grubunu kuran heavy metal'in usta ismi Ronnie James Dio, 67 yaşında kansere yenik düştü. Eşi ve menajeri Wendy Dio, Houston hastanesinde tedavi gören ve mide kanseri rahatsızlığı olan James Dio’nun dün öldüğünü açıkladı.

'HEAVY METAL'İN SEMBOLÜNÜ YARATTI

Asıl ismi Ronnie James Padavona olan Ronnie James Dio, 10 Temmuz 1942'de ABD'nin New Hampshire eyaletinin Portsmouth kentinde doğdu. Vokalistliğini yaptığı gruplar arasında Black Sabbath, Rainbow gibi klasik isimler ile kendi grubu olan Dio bulunmaktaydı. Ronnie James Dio, ayrıca, artık metal müziğin sembolü haline gelmiş olan ‘devil horns’ (şeytan boynuzları) işaretinin bulucusu olarak kabul edilmektedir.

TAKMA ADI MAFYA BABASINDAN

Ronnie James Padavona, Dio takma adını Johnny Dioguardi adlı mafya babasından almıştır. Dio'nun bu takma adını ilk kullanışı, 1960lı yılların başına denk gelir.

Haberin Devamı

Ronnie James Dio (kısaca Dio), aktif müzik hayatına 1957 yılında The Vegas Kings adlı grupla başladı. 1958 yılında Ronnie & The Rumblers (bu grubun adı 1961 yılında Ronnie Dio and the Prophets olarak değiştirilecektir) adlı grubu kurdu. 1967 yılında bu gruptan ayrılıp The Elves (bu grubun adı 1970'in ortalarında Elf olarak değiştirilecektir) adlı grupla yoluna devam etti.

RAINBOW'LA PARLADI

Bu grubu, Ritchie Blackmore'un dikkatini çekmiş ve pek çok turnede Deep Purple grubuna alt grup olarak eşlik etti. Dio, 1974 yılında Ritchie Blackmore'un kurduğu Rainbow'a geçti, 1979 yılına kadar bu grupla adını tüm dünyaya duyurdu. Hard rock ve heavy metal müziğinin en ünlü vokallerinden birisi oldu.

BLACK SABBATH'TA EFSANE YARATTI

1979 yılında bu gruptan ayrılıp Black Sabbath'a geçti. 1983 yılında Black Sabbath'tan ayrılıp kendi grubu Dio'yu kurdu, 1991'de tekrar Black Sabbath'a döndü. 1993'te tekrardan Black Sabbath'tan ayrılıp kendi grubu Dio'ya geçti. Dio, en son Heaven & Hell’de bulunuyordu.

Haberin Devamı