Magazin Diriliş Ertuğrul dizisinde adı geçen Sadettin Köpek kimdir? (Diriliş Ertuğrul 106. bölüm fragmanı)

Diriliş Ertuğrul dizisinde adı geçen Sadettin Köpek kimdir? (Diriliş Ertuğrul 106. bölüm fragmanı)

Paylaş
Diriliş Ertuğrul dizisinde adı geçen Sadettin Köpek kimdir? (Diriliş Ertuğrul 106. bölüm fragmanı)

Diriliş Ertuğrul dizisinde adı sıkça geçen Anadolu Selçuklu dönemi devlet adamı Sadettin Köpek'in kim olduğu herkes tarafından merak ediliyor. Peki tarihte Sadettin Köpek diye biri yaşadı mı, Sadettin Köpek kimdir, Sadettin Köpek'in gerçek adı nedir, Sadettin Köpek nasıl öldü? İşte bütün merak edilenler...

Hayatının ilk yıllarına dair yeterli bilgi olmayan Sadeddin Köpek'i Selçuklu sultanlarının hizmetine nasıl girdiği bilinmiyor. Babasının ve annesinin Konya'nın saygın ailelerine mensup olduğu ve annesinin isminin Şehnaz Hanım olduğu yönünde iddialar var. Gerçek ismi "Köpek bin Muhammed" lakabı ise "Sadeddin"dir.

ZAZADİN HANI'NI İNŞA ETTİ

Sadettin Köpek 1226 yılında, I. Alaeddin Keykubat döneminde Eyyubiler'e karşı düzenlenen seferde sol kanat kuvvetlerinin komutanı olarak görev yapmıştır. Komutanlığının yanı sıra nakkaş, emir-i şikar ve mimar da olduğu bilinir. İnşa ettiği en ünlü yapı Kubadabad Sarayı'dır. Zazadin Hanı'nı da Sadettin Köpek inşa ettirmiştir.

Zazadin, o dönem halk arasında Sadeddin'in söyleniş biçimidir.

ALAEDDİN KEYKUBAT'IN ÖLÜMÜ NASIL OLDU?

Alaeddin Keykubat yaşamını yitirince yerine II. Gıyaseddin Keyhusrev geçmiş ve en sadık adamlarından biri Sadettin Köpek oldu. 1237 senesinde I. Alaaddin Keykubad vefat edince oğulları arasında taht kavgası çıktı. Tarihçi ibni Bîbî'ye göre Alaeddin Keykubat'ın zehirlenerek öldürülmesinde onun parmağı vardı. Keza veliaht İzzeddin Kılıçarslan'ın tahta çıkmasını da Sadeddin Köpek engelledi. Bu kavgada Sadettin Köpek ise II. Gıyaseddin Keyhusrev'in tarafını tuttu. II. Gıyaseddin tahta çıkınca Köpek kendisi için tehdit olarak gördüğü devlet adamlarını çeşitli sebeplerden öldürtmeye başladı.


Haberin Devamı