Dünya Dış basın: Ordu sessiz kalmayacaktır

Dış basın: Ordu sessiz kalmayacaktır

Paylaş
Dış basın: Ordu sessiz kalmayacaktır

'Balyoz Planı'na yönelik operasyonda dün birçok komutanın gözaltına alınması dış basında yankılandı

İngiliz Guardian gazetesi haberinde, yazar Gareth Jenkins’in görüşlerini aktardı ve Jenkins’in, son gözaltıların "büyük bir krize yol açabileceğini" ve "iki otoriter güç arasındaki iktidar mücadelesi olduğunu" söylediğini yazdı. Gazete, Jenkins’in "Şimdi savcıların bu gözaltıları tutuklamaya çevirmek için dört günleri var. Eğer bu gerçekleşirse ordu katiyen sessiz kalmayacaktır" şeklindeki görüşlerine yer verdi.

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamındaki gelişmelere geniş yer veren İtalyan basınından La Repubblica gazetesi, "Dışişleri Bakanı Franco Frattini: Avrupa meşru hükümetin destekçisi olmalıdır" başlığıyla verdiği haberde, İtalya Dışişleri Bakanının dün Brüksel’de, Türkiye’deki son gelişmeler hakkında yaptığı kısa değerlendirmeye değindi.

Habere göre, Frattini, AB dışişleri bakanları toplantısı esnasında yaptığı açıklamada, Recep Tayyip Erdoğan hükümetini devirmeye yönelik planların ortaya çıktığına ilişkin haberlerin kaygı verici olduğunu belirterek, "Konuyu toplantıda ele almadık. Ama buralara kadar ulaşan son haberler hepimizi kaygılandırıyor. Eğer iddialar doğruysa AB Başbakan Erdoğan’a tam destek vermek durumundadır" diye konuştu.

GERGİNLİĞİ TIRMANDIRACAK

İngiliz Financial Times gazetesi de "bu operasyonun, muhtemel kökleri siyasi İslam’a dayanan iktidardaki AK Parti ile ordu ve yargı içinde ona karşı olan geleneksel laik kesim arasındaki gerginliği iyice tırmandıracağı" görüşünü savunurken, İngiliz yayın kuruluşu BBC, dünkü gözaltılara yol açan darbe planı iddiasını Ergenekon’a benzeterek, "Muhtemelen de onunla ilişkili" ifadesini kullandı.

"Çok sayıda Türk’ün yaşananları, Türkiye’deki laik yapılanmayla AK Parti arasında devam etmekte olan iktidar mücadelesinin uzantısı olarak gördüğü" yorumunu yapan BBC, "hükümetinse bu iddiaları reddederek, amacının Türkiye’yi modernleştirip AB üyeliğine yaklaştırmak olduğunu savunduğunu" kaydetti.

'DEMOKRASİ TARİHİNDE DÖNÜM NOKTASI'


Daily Telegraph gazetesi de dünkü gelişmeleri aktararak, "Türkiye’de ordu 1960’dan bu yana dört hükümet devirdi ama AB üyelik süreci ordunun seçilmiş politikacılara müdahale olanağını iyice kısıtladı" yorumunu yaptı.

Türkiye’deki son gelişmelere tam sayfa ayıran Times gazetesi ise gözaltıların "Türkiye’nin demokrasi tarihinde dönüm noktası olabileceğini" yazarak, gazetenin muhabiri Suna Erdem’in şu yorumuna yer verdi:

"Hiç kimse ordunun darbe merakını inkar edemez ve insanlar bazı suçlara da karışan bir ’derin devlet’in var olduğuna hep inandılar. Ama Türkiye’nin acemice ve aceleyle de olsa darbe planlayıcılarının peşine düşme arzusu, nihayet bu işi halletme ve geçmişin izlerini de silme kararlılığına işaret ediyor. Bir yorumcunun söylediği gibi, artık bu süreci durdurabilecek tek şey var. O da bir darbe."

"ERGENEKON’UN KAYMAK TABAKASINA KELEPÇE"

Yunan basını ise soruşturma kapsamındaki gözaltılar konusunda "Ergenekon’un kaymak tabakasına kelepçe takıldı" yorumunda bulundu.

Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesi, "Erdoğan ile ordu arasındaki çatışma doruğa ulaştı" başlığıyla verdiği haberde, "Dün Erdoğan hükümeti aleyhinde darbe teşebbüsünde bulunmak suçuyla yaklaşık 50 üst rütbeli subayın polis tarafından gözaltına alınmasının siyasette deprem yarattığını" yazdı.

Gazete, "Balyoz Planı" ve "Ergenekon" kapsamında tutuklanan veya gözaltına alınan subayların "Kemalist kurulu düzen ile İslam yanlısı hükümet arasındaki gerilimi ortaya koyduğunu ve ordunun artık yasaların üzerinde olmadığını kanıtladığını" belirtti.



Kathimerini, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Mısır gezisini ertelemesi konusuna da değinerek, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yeni gelişmelerin beklenebileceğini öne sürdü.

Gazete ayrıca, "1960’dan bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dört hükümet düşürdüğünü" yazdı.

"Erdoğan üst düzey subayları gözaltına alıyor" başlığını kullanan To Vima gazetesi ise "Türkiye’de siyaset ve yargı arasındaki çatışmanın kademeli olarak arttığını ve yaklaşık 50 ’Paşanın’ yakalandığını" kaydetti.

To Vima, "gözaltına alınanların hedeflerinin, açık bir provokasyon ile toplum içinde çok büyük kargaşa yaratmak ve Silahlı Kuvvetlere ülkenin kurtarılması için darbe yapılmasında zemin yaratmak olduğu" görüşünü savundu.

Apoyevmatini gazetesi, "İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaklaşık 40 subay gözaltına alındı" başlıklı haberinde, "Türk Hükümeti aleyhindeki komplo soruşturmaları çerçevesinde Erdoğan ile ordu arasındaki gerginliğin gittikçe büyüdüğünü, polisin ise bu konuda gerçekleştirdiği operasyonda eski Hava ile Deniz Kuvvetleri Komutanlarını da gözaltına aldığını" kaydetti.

Ethnos, "Erdoğan askerlere balyozla vurdu" başlıklı haberinde, "Polisin, darbe senaryolarına karışan yaklaşık 50 yüksek rütbeli subayın gözaltına alınmasıyla Erdoğan’ın Ergenekon’un kaymak tabakasını uykuda yakalayarak, kelepçe taktığı" yorumunu yaptı. Gazete, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İspanya ziyareti sırasında, polis kuvvetleri özel birimlerinin Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’da yürüttüğü operasyonlarda 50 kadar subayın pijamalarıyla gözaltına alınarak özel seferlerle İstanbul’a taşındığını" belirtti.

Ta Nea gazetesi, "Erdoğan subayları gözaltına alıyor" başlıklı haberinde, "dünkü gözaltı dalgasının büyük kargaşa yarattığını, operasyonun savcının elindeki listeye göre yapıldığını" kaydetti. Ta Nea, gerginliğin öğle saatlerinde İstanbul Adliyesine bomba yerleştirildiği ihbarı üzerine doruğa ulaştığını ve adliyede geniş güvenlik önlemleri alındığını belirtti.

Elefterotipia gazetesi ise "son gelişmelerin zaten gergin olan ortamı daha da gerginleştirdiğini" belirterek, "erken seçim senaryoların iyiden iyiye gündeme geldiğini" savundu.

AA

3

Haberin Devamı