Derya Özel Diş çıkarma sancıları
HABERİ PAYLAŞ

Diş çıkarma sancıları

Haberin Devamı

Mavi ve Derin tam 31 aylık oldular, yani 2,5 yaşını geçtiler. Dişlerinin tamamı çıktı zannederken, Mavi’nin bu ara sürekli elini ağzına götürüp, salyalar akıtması pek de hayra alamet gelmedi bana. Netice de, çocuğum henüz tamamlayamadığı dişlerini çıkarıyormuş. Bu süreç benim tahmin ettiğimden de uzunmuş. Düşünün, bunun daha 20’lik dişi var. Sanki hayatımız boyu diş çıkarıyor gibiyiz.

Diş çıkarma süreci bizim evde Derin 9 aylıkken başladı. Mavi’nin bir ara hiç dişi çıkmayacak sandım, çünkü Mavi’nin dişi, Derin’den epey sonra, 1 yaşına 1 gün kala çıktı. Evde sürekli diş sancısından muzdarip huysuz iki bebekle sabahladığımı bilirim. Diş çıkarırken bebeklerde ne gibi değişiklikler olur? İlk diş kaç aylıkken gelir? Erken çıkan diş kötü müdür? İşte bütün bu soruların cevaplarını aktaracağım şimdi sizlere.

Bebeklerde diş ne zaman çıkar?


Bebeklerde diş çıkarma genellikle 6 aylıkken başlar ancak bazen 3 ay ile 14 aylık dönemler arasında değişiklik gösterebilir. Bebeklerin büyük bir bölümünde ilk diş ön damakta görülür ve 20 aylık olana kadar tüm süt dişleri tamamlanmış olur. Erken diş çıkarma genetiktir. Anne ya da babanın dişleri erken çıkmışsa, bebeklerinin de dişlerinin erken çıkma olasılığı yüksektir. Erken çıkan dişlerin sağlıksız olduğu yönündeki inanışların hiçbir bilimsel dayanağı yoktur.

Diş çıkarma süreci, bebeği nasıl etkiler?


Birçok bebek 2,5-3 aylıktan başlayarak salya akıtır. Diş çıkaran bebeklerde bu durum daha da artmaktadır. Bol salya akıtan bir bebekte, çenede ve ağız çevresinde sürekli salya temasının yarattığı tahrişe bağlı olarak deride kızarıklık görülmesi son derece normaldir. Akan salyayı nazikçe silerek, kuruyan ya da tahriş olan bölgeye pomad sürülebilir.

Diş çıkaran bir bebek eline geçen her şeyi - bu kendi eli, annesinin memesi, yabancı birinin parmağı olabilir - ağzına sokarak dişetlerini rahatlatmaya çalışır.

Çıkmakta olan bir dişin baskısı altında dişetinde ağrı gelişir. Bu durum bazı bebeklerde dayanılmaz ağrılara yol açarken bazılarında hiç sorun oluşturmayabilir. Ağrıya bağlı huzursuzluk, normaldir.

Bunların yanı sıra, diş çıkarırken bebeğinizin iştahı gidebilir, ishal olabilir, ateşi çıkabilir, uykusuzluk çekebilir, yanağını kaşıyıp, kulağını çekiştirebilir.

Nasıl rahatlatabiliriz?


Çiğneyebileceği soğuk bir şeyler vermek, bebeğinizi rahatlatır. İçeceği ya da yiyeceği şeyleri soğuk vermekten korkmayın. Soğuk su ya da soğutulmuş taze soğan, diş etlerine iyi gelecektir. Dişlerini kaşıyabileceği bir şeyler eline tutuşturursanız, biraz rahatlamasını sağlarsınız. İçi su dolu diş kaşıyıcı oyuncakları, buz dolabında bekletip, bebeğinizin damağına masaj yapabilirsiniz. Böylece hem bölgesel ateşi düşürür, hem de rahatlamasını sağlarsınız.
Hem ağrıyı azaltması, hem de ateşini düşürmesi bakımından, doktorunuzun önerdiği bir parasetamol verebilirsiniz. Aynı zamanda, diş etleri için jel de deneyebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder