Sağlık Diş çürüğüne karşı aşı geliştirildi

Diş çürüğüne karşı aşı geliştirildi

Paylaş
Diş çürüğüne karşı aşı geliştirildi

Wuhan Viroloji Enstitüsü‘nden araştırmacılar diş çürüğünü engelleyecek bir aşı üzerine araştımalar yapıyor.  Yan Huimin’in önderliğini yaptığı araştırma grubu, diş çürüğüne sebep olmayı engellemek için bir dizi protein test etti

Düzenli olarak dişçiye gitmek diş sağlığımızı korumanın önemli bir parçasını oluşturuyor. Peki ya düzenli diş kontrolünüzün yanı sıra ağız sağlığınız için bir de aşı olsaydınız?

Wuhan Viroloji Enstitüsü‘nden araştırmacılar bu tür bir aşı üzerinde çalışıyor. Araştırmaları Scientific Reports‘ta yayımlandı.


ÖNCEKİ ÇALIŞMADA İLTİHAPLANMA OLMUŞTU


Yan Huimin’in önderliğini yaptığı araştırma grubu, diş çürüğüne sebep olmayı engellemek için bir dizi protein test etti. Çinli araştırmacılar daha önceki çalışmalarında da farklı proteinleri birleştirerek diş çürüğü oluşumunu engellemeyi denemişti.

Denedikleri proteinler diş çürüğünü engellemede etkili olduysa da iltihaplanma gibi istenmeyen yan etkilere sebep olduğu anlaşılmıştı.

Önceki çalışmada ortaya çıkan yan etkileri ortadan kaldırmak için farklı bir protein denendi. Farelerde test edilen aşı prototipinin işe yaradığı anlaşıldı.


'SANAYİLEŞMİŞ ÇOĞU ÜLKEDE DİŞ ÇÜRÜĞÜ SORUNLARI GÖRÜLÜYOR'


Küresel bir sorun Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, gelişmiş ağız sağlığı imkanlarına rağmen sanayileşmiş çoğu ülkede diş çürüğü sorunlarını görülüyor. Geliştirilen aşı umut vaat etse de klinik olarak kullanılabilmesi için daha fazla çalışma gerekiyor.


Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Egzersiz ve Sağlık Bilimleri Bölümü Yrd. Doç. Dr. Yan Huimin

Haberin Devamı