Pazar Postası Diş eti sorunları hayati risk yaratıyor
Paylaş
Diş eti sorunları hayati risk yaratıyor

Yemek yerken, dişlerinizi fırçalarken ya da durduk yerde dişleriniz kanıyorsa mutlaka bir diş hekimine başvurun. Diş eti kanamaları ağız kokusundan, diş kayıplarına kadar pek çok soruna yol açabilir. Son araştırmalar, diş eti hastalığı ve meme kanseri arasında da ilişki olduğunu gösteriyor

Haberin Devamı

 

Diş Hekimi Zerrin Engin Bakkal diş eti hastalıklarını ve korunma yollarını anlattı:

Sağlıklı bir diş eti nasıl olmalı?

En önemlisi kanama olmaması.

Sağlıklı diş eti kıvamı serttir, üzerinde portakal kabuğu gibi pütürler olur.

Rengi pembe, gül rengidir.

Diş eti hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Diş eti kanaması. Kanama yemek yerken, dişleri fırçalarken veya kendiliğinden meydana gelebilir.

Diş etlerinde şişlik.

Ağız kokusu.

Ağızda metal tadı.

Ağız kuruluğu, özellikle de sabahları.

Diş etinde kızarıklık, çekilme.

Dişlerde sallanma, diş kayıpları. (Son aşamadır. İltihap kemik dokuya geçtiğinde yavaş yavaş kemiği yıkar. Kemiğin tutunduğu bir yapı kalmaz. Diş kendi kendine uzar, sallanır ve düşer.)

Diş eti hastalıklarının sebepleri nelerdir?

Haberin Devamı

Ağız hijyenine dikkat etmeme: Türkiye’de dişler fırçalanmıyor. Oysa günde 3 kez 2 dakika fırçalanmalı. Mutlaka diş ipi kullanılmalı.

Genetik etkenler: Ailesinde diş eti hastalıkları olanlarda bu sorunun gelişme riski yüzde 30 daha fazladır.

Hormonal değişimler: Hamilelik dönemi, menopoz ve adet döneminde vücutta hormonal değişimler olur. Bu da diş etlerini hassas duruma getirir.

Diyabet: Diyabet hastalarında diş eti iltihapları şiddetlenir. İltihap tedavi edilmediğinde dişlerin etrafındaki kemiği eriterek diş kaybına yol açabilir. Bu nedenle diyabet hastaları hekimin belirlediği aralıklarla kontrole gitmeli.

Stres: Vücudun savunma sistemini bozarak diş eti hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlar.

Diş sıkma, gıcırdatma: Diş eti çekilmesine yol açar. Bu arada üflemeli enstrüman çalanlarda baskı nedeniyle diş etinde sorunlar ortaya çıkabilir. Öte yandan diş etine baskı bazı durumlarda faydalı. Sert ve lifli gıdaları ısırarak tüketmek (havuç, elma, ayva gibi) diş eti dokusuna baskı yaparak yenilenmesini sağlar.

Kötü yapılmış dolgu ve köprüler: Diş etine baskı yapan dolgu ve köprü diş etinde sorunlara yol açar.

Yetersiz ve dengesiz beslenme: Vücudun savunma sistemini bozarak diş eti hastalıklarına neden olur.

Diş eti sorunlarının hastalıklarla ilişkisi nedir?

Haberin Devamı

Ağızdaki iltihabik durum, damar ve sinirler yoluyla vücudun başka yerlerine yayılabilir. Biz bu nedenle iltihap varken diş çekmeyiz ve hastaya önce ilaç tedavisi veririz. Diş eti hastalıklarının kalp damar hastalıkları riskini artırdığına dair araştırmalar var. Son araştırmalardan biri, diş eti hastalığı olan kadınlarda olmayanlara göre meme kanserinin yüzde 75 artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

Diş eti kanaması nasıl tedavi edilir?

Hafif vakalarda diş taşı tedavisi yeterlidir.

Diş eti iltihabı başlayan hastalarda küretaj dediğimiz uygulamayı yapıyoruz. Yani bozuk dokuyu (iltihaplı kısmı) alıp temizliyoruz.

Kemik yıkımı başlayan hastalarda ise flep operasyonu yapılıyor. Diş eti açılıyor, kemikteki dokular temizleniyor ve diş eti kapatılıp dikiş atılıyor.

Korunmak için neler yapılmalı?

Dişlerinizi günde 3 kez fırçalayın. Dişleri fırçalamak için ayrılan süre en az iki dakika olmalı. Fırçaladıktan sonra diş ipi kullanın. Diş ipi sayesinde fırçanın çıkaramadığı özellikle diş ara yüzlerindeki bakteri ve yemek artıkları temizlenir.

Haberin Devamı

Dişleriniz sağlıklı olsa bile 6 ayda bir diş hekimi kontrolünden geçin.

Besinleri iyi çiğneyin. Dişlerin yeterince kullanılmaması diş eti hastalıklarına neden olur. Yemek yerken yalnızca bir tarafı değil iki tarafı da kullanın. Kullanılmayan tarafta diş taşı oluşabilir.

Elma ve havuç gibi meyve ve sebzeleri ısırarak yiyin. Böylece dişleriniz mekanik olarak temizlenir ve diş eti sağlınız korunur.

Sigaraya veda edin. Sigara içmek diş eti hastalıklarına zemin hazırlar.

Diş fırçanızın orta sertlikte veya yumuşak kıllı olmasına özen gösterin. Fırçanızı 3-4 ayda bir değiştirin.