Sağlık Diş hastalıkları kalbi vuruyor

Diş hastalıkları kalbi vuruyor

Paylaş
Diş hastalıkları kalbi vuruyor

Diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına neden olan bakteriler, kalp ve damar hastalıklarını, yüksek risk faktörü ile tehdit ediyor

Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, Kalp Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün, diş çürüğü ve diş eti hastalıklarını, kardiyovasküler hastalıklar başta olmak üzere, genel sağlığı tehdit eden enfeksiyonlar arasında saydığını ifade etti.

Haberin Devamı

Diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına neden olan bakterilerin, kalp ve damar hastalıklarını yüksek risk faktörü ile tehdit ettiğine dikkati çeken Yücel, şu bilgileri verdi:

DİŞ ÇÜRÜĞÜ KALBİ TEHDİT EDİYOR

"Türk Erişkinlerinde Kalp Hastalığı ve Risk Faktörleri çalışmalarına göre ülkemizde yaşı 20’nin üzerinde olan her bin erkekten 90’nında ve kadınların 71’inde kalp ve damar hastalığı mevcut. Kalp damar hastalıklarında enfeksiyöz nedenler yüksek risk faktörü olarak değerlendirilirken diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına neden olan bakteriler bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Kronik diş eti hastalığı ve çürük enfeksiyonlarının kalp ve damar hastalığı açısından risk faktörü olabildiği ileri sürülmektedir."

Haberin Devamı

BAKTERİLER KALP DOKULARINA KADAR TAŞINABİLİYOR

Çürük ve diş eti hastalığına neden olan bakterilerin, kan dolaşımına katılarak kalp dokularına kadar taşınabildiğini kaydeden Yücel, "Bu durum, ne yazık ki yüksek ölüm oranına sahip olan bakteriyel endokardit ile sonlanabilmektedir. Diş fırçalama, diş ipi kullanma gibi diş eti kanamasına neden olan basit işlemlerin bile bu bakteriyemi (kan zehirlenmesi) riskini arttıracağı düşünülürse dişlerin yüzeylerinde biriken bakteri plağının nasıl potansiyel bir tehdit oluşturabildiği gözardı edilmemelidir" ifadelerini kullandı.

Yücel, kalp ve kapak hastalığı olan kişilerde dental işlemler sırasında söz konusu mikroorganizmaların damar yolu ile yayılmasını engellemenin önem taşıdığını belirterek, hastaların, dental girişimleri öncesinde diş hekimlerini rahatsızlıkları konusunda bilgilendirmeleri gerektiğini vurguladı.

AA