Gündem Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan kritik temas

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan kritik temas

Paylaş
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan kritik temas

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile telefonda görüştü.

İki bakanın iki ülke arasında yaşanan krizi görüştüğü ve gerilimi medya üzerinden değil, diplomasi trafiği yürüterek yönetmek üzerine görüş birliğine vardığı belirtildi.


NE OLMUŞTU?


Alman insan hakları aktivisti Peter Steudtner'in Türkiye'de tutuklanması iki NATO müttefiki Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde yeni bir gerginliğe yol açmıştı. Alman hükümetinde büyük rahatsızlık yaratan tutuklama sonrası Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de tatilini yarına keserek Berlin'e geri dönmüş ve açıklama yapmıştı.

“Türkiye’yle ilişkilere böyle devam edemeyiz. Türkiye’ye çok sabır gösterdik” diyen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye seyahat yönergelerini yenilediğini açıklamıştı. Buna göre, Alman vatandaşlarına Türkiye’ye seyahat uyarısı yapıldı.

Gabriel, “Almanya’dan Türkiye’ye giden herkes için riskler var” demiş, "Türkiye tehditlerini sürdürdüğü sürece Alman yatırımcılara Türkiye'ye yatırım yapın nasıl deriz?' ifadelerini kullanmıştı.

Gabriel, bu ifadelerin Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak görüşleri olduğunu da belirtmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye’ye yönelik açıklamalarına tam destek vermişti.


ERDOĞAN: KASITLI VE YERSİZ


Gabriel'in açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan jet bir yanıt gelmişti. Erdoğan şunları söyledi:

"Ülkemize seyahat için yapılan uyarının da kasıtlı ve son derece yersiz olduğunu belirtmek isterim.

Türkiye'yi karalamaya gücünüz yetmez. Türkiye'deki teröristleri Almanya'da saklayan hükümet önce bunun hesabını vermelidir. Almanya kendine çeki düzen vermelidir. Kendi yargıları ne kadar bağımsızsa bizim yargımız onlardan daha bağımsızdır. Biz bir çadır, kabile devleti değiliz. Esasen Almanya kökenli şirketler en rahat çalıştığımız özel bir yere sahiptir. Alman şirketlerine de ülkemizin kapıları ve milletimizin gönlü sonuna kadar açıktır. Ülkede serbest piyasasa var ama demek ki bunlar serbest piyasayı da öğrenememiş.

Türkiye konusunda bu tür beyanlarda bulunan herkesi ülkelerin egemenlik haklarıyla ilgili saygı göstermeye davet ediyorum. "