Gündem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan diplomasi trafiği

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan diplomasi trafiği

Paylaş
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan diplomasi trafiği

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu 15 saat içinde İstanbul, Ankara, Lefkoşa ve Bakü'de yoğun program bekliyor.

Geçen haftaki Afrika turunun ardından diplomasi trafiğine devam eden Çavuşoğlu, 15 saatte 4 farklı şehirde temaslarda bulunacak.

Bakan Çavuşoğlu, ilk olarak İbn Haldun Üniversitesi desteğiyle Sheraton Grand İstanbul Ataşehir'de düzenlenen "Geleceğim Sosyal Bilimler Zirvesi"ne katılarak konuşma yaptı.

Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin insani dış politikada şu anda dünyada örnek olduğunu belirterek, "Yaptığımız yardımlar bakımından dünyada ABD'den sonra ikinci sıradayız." ifadesini kullandı.

Konuşmasında, uluslararası ilişkiler okumaya nasıl karar verdiğine de değinen Çavuşoğlu, öğrencilere uluslararası ilişkileri tercih etmelerini önerdi ve kendisinin bugüne kadar pişmanlık duymadığını dile getirdi.

İstanbul'un ardından başkent Ankara'ya geçmesi planlanan Çavuşoğlu'nun, 1 Temmuz itibarıyla Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığını devralan Estonya’nın Dışişleri Bakanı Sven Mikser ile görüşmesi öngörülüyor.

Görüşmede, Türkiye-AB ilişkileri ve ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konulardaki güncel gelişmelerin ele alınması bekleniyor.


KIBRIS KONFERANSI'NN ARDINDAN LEFKOŞA'YA İLK ZİYARET


Çavuşoğlu'nun, daha sonra İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yapılan ve sonuçsuz kalan müzakerelere ilişkin Kıbrıs sorununun çözümüne dair değerlendirmelerde bulunmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) çalışma ziyareti gerçekleştirmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler kapsamında, 28 Haziran'da İsviçre'de başlayan Kıbrıs Konferansı'ndan sonuç çıkmamıştı.

Müzakereler, "Ekonomi", "Avrupa Birliği" , "Mülkiyet" , "Yönetim-Güç Paylaşımı" , "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler " olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyordu.


ÇAVUŞOĞLU'NUN BAKÜ TEMASLARI


Bakan Çavuşoğlu'nun, KKTC'deki resmi temaslarının ardından yarın dördüncüsü düzenlenecek Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı’na katılmak üzere Bakü’ye gitmesi öngörülüyor.

Üçlü toplantıda, önceki görüşmelerde alınan kararların gözden geçirilmesi ve üç ülkeyi ilgilendiren konularda bölgesel iş birliğinin geliştirilmesi imkanları üzerinde görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor.

Çavuşoğlu'nun, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov’la ikili görüşmeler gerçekleştirmesinin yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

Programına İstanbul'da saat 11.00'de başlayan Çavuşoğlu, gecenin ilerleyen saatlerinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye geçerek 15 saatte 4 farklı şehirlerde birçok konuyu ele almak üzere muhataplarıyla bir araya gelmiş olacak.

AA