Gündem Dışişleri Bakanlığı'ndan IKBY'ye: Vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz

Dışişleri Bakanlığı'ndan IKBY'ye: Vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz

Paylaş
Dışişleri Bakanlığı'ndan IKBY'ye: Vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz

Terör örgütü PKK'nın Kerkük'e yığınak yapmasına Türkiye sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz" denildi. AA ise Kerkük'te konuşlanan PKK'lı teröristlerinin fotoğraflarını servis etti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

"IKBY’nin Irak Anayasasını ihlal etmek suretiyle gayrımeşru şekilde düzenlediği referandum sonrasında Irak Hükümeti’nin ülkenin toplu


PKK'LI TERÖRİSTLER SOKAK BAŞLARINDA


Peşmerge'den ağır silah alan terör örgütü PKK'lı teröristlerin ise ellerindeki silahlar ve bindikleri hummerlarla kent merkezinde tur attıkları görülüyor. PKK'lıların Peşmerge'nin çekildiği kent merkezindeki bazı sokak başlarını tuttuğu, ellerine silah alan gönüllü kişileri yönlendirdiği iddia ediliyor.



Dışişleri'nin açıklaması şu şekilde devam ediyor...

"Irak Hükümeti’nin Kerkük’te PKK terör örgütü elemanlarına müsamaha gösterilmeyeceğine, bunların mobilize edilmesinin savaş ilanı telakki edileceğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz.



IKBY’yi son dönemde yaptığı vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz. Kerkük’te toplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK terör örgütünün bu bölgede melce bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır.



Bu vesileyle, Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önemi bir kez daha vurguluyoruz. Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz. Türkiye, ülkede kalıcı barış ve istikrarın tesis edilebilmesini teminen atacağı adımlarda Irak Hükümeti’nin yanında yer alacaktır." denildi.


VALİLİK BİNASI ELE GEÇİRİLDİ


Güvenlik güçlerinin yaptığı açıklamaya göre ​Kerkük merkezindeki valilik binası çatışmasız ele geçirildi.

KERKÜK'TEN KAÇIŞIN FOTOĞRAFI



Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Twitter sayfasından 'Kerkük'ten kaçışın fotoğrafı! Bugün, Süleymaniye hattı' notuyla bu fotoğrafı paylaştı.




ABD'DEN ÇATIŞMA AÇIKLAMASI


ABD ordusu, Kerkük'te Irak kuvvetleri ile Peşmerge güçleri arasındaki çatışmalarla ilgili bir açıklama yayınladı. AP'nin haberine göre, ABD ordusunun açıklamasında Kerkük'teki çatışmaların bir 'yanlış anlaşılma' olduğu savunuldu.

RUSYA'DAN DA AÇIKLAMA GELDİ


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Peşmerge ile Irak ordusu arasında çatışma yaşanmasına karşı olduklarını belirtti.

Irak ve IKBY arasında çatışma yaşanmasına karşı olduklarını belirten Lavrov, "Bunun Kürtler de dahil olmak üzere Irak halkının çıkarlarına aykırı olduğunu düşünüyoruz. Şu anda Irak'ta yaşayanların gelecekte tek devlet içinde nasıl yaşayacakları konusunda en kısa sürede anlaşma sağlanmasını istiyoruz" dedi.

KAÇAN PEŞMERGELERİ KÜRTLER DURDURMAYA ÇALIŞTI


Bu arada Kerkük’te kalan Kürtler, Erbil ve diğer bölgelerden gelen Peşmerge’nin Kerkük’ü terk etmesini araçları yakarak engellemeye çalıştı.

Irak ordusunun Kerkük merkezine girmesi üzerine bölgedeki Peşmerge de kaçmaya başladı. Peşmerge birlikleri içinde kaçanların başında KYB Peşmergelerinin olduğu öğrenildi. Peşmergeler arasında arbede yaşanırken küçük çaplı çatışmalar da meydana geldi. Erbil yönetimine bağlı KDP Peşmergeleri de mevzilerini terk eden KYB peşmergelerine tepki gösterirken, tartışma yaşandığı bu sırada silah seslerinin de duyulduğu öğrenildi.

Kerkük’te silahlanarak sokağa çıkan Kürtler ise araçlarıyla kaçan Peşmergeleri durdurmaya çalıştı. Kerkük’teki Kürtler kaçan peşmergelerin önüne barikatlar kurarak, bunları ateşe verdi. Araçların üzerine çıkan Kürtler, Peşmergeye silah çekerek kaçışlarını engellemeye çalıştı. Kürtlerden bazıları kaçan Peşmergelerden silahlarını da aldı. Tüm engellemelere rağmen Peşmergenin şehirden çıktığı, Peşmergelerin ardından vatandaşların da kenti boşaltmaya çalıştığı öğrenildi.

Bu arada Kerkük kentindeki KYB ve KDP binalarının da boşatıldığı öğrenildi. Tuzhurmatu’da kontrolü tamamen sağlayan Irak ordusu, kentteki ilerleyişini kritik bölgelere doğru sürdürüyor. Tuzhurmatu’da 480 Peşmergenin, Haşdi Şabi tarafından esir alındığı bildirildi.

Altınköprü bölgesindeki petrol şirketleri Irak ordusunun kontrolüne geçti.