Dünya Dışişleri Bakanlığı'ndan ateşkes açıklaması

Dışişleri Bakanlığı'ndan ateşkes açıklaması

Paylaş
Dışişleri Bakanlığı'ndan ateşkes açıklaması

İsrail'in Gazze müdahalesi sonrası iki ülke arasında yaşanan ateşkes hakkında Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı

Açıklamada ateşkesin memnuniyetle karşılandığı belirtilirken, ’Bu son olaylar, barışın ikamesinin olmadığını, gerçek bir barış tesis edilinceye ve İsrail’in Filistin topraklarındaki işgali sona erip, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kuruluncaya kadar, bu tur tırmanmaların tekrarlanmasının kaçınılmaz olacağını bir kez daha ispatlamıştır’ denildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail ile Filistin arasında yapılan ateşkesten duyulan memnuniyet dile getirildi. Açıklamada ateşkes sürecinde Mısır yönetiminin katkısının da takdirle karşılandığı vurgulanırken, İsrail’in Filistin işgaline son vermesi gerektiğine dikkat çekildi. Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle: ’

İsrail’in 14 Kasım günü Gazze Şeridine yönelik olarak başlattığı saldırı, Gazze’de çok sayıda masum Filistinlinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olmuş, bölgeyi yeni bir kaosa sürüklemiştir. Bu tehlikeli durum ve İsrail’in sınır tanımayan saldırıları karşısında, ülkemiz uluslararası toplum ve taraflar nezdinde tansiyonun düşürülmesi doğrultusunda girişimlerde bulunmuştur. Mısır’ı ziyaret eden Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanımız, Mısır ve Katarlı muadilleriyle yakın bir işbirliği içinde ateşkesin sağlanması doğrultusunda yoğun çaba göstermişlerdir. Sayın Başbakanımızın Kahire ziyaretini müteakiben, Sayın MİT Müsteşarımız, Kahire’de kalarak, ateşkesin sağlanması için yürütülen görüşme sürecine aktif katkı yapmıştır. Ayrıca, Sayın Bakanımız, mazlum Filistin halkıyla dayanışmamızı göstermek amacıyla bazı Arap Ligi Dışişleri Bakanlarıyla birlikte Gazze Şeridi’ni ziyaret etmiştir. İsrail’in insanlık vicdanını sarsan Gazze’ye yönelik saldırılarının son bulması ve tırmanan gerginliğin giderilmesi için sarfedilen yoğun çabalar sonucunda bu akşam sağlanan ateşkes mutabakatını memnuniyetle karşılıyoruz.

Mısır’ı ve Cumhurbaşkanı Mursi’yi, bu ateşkesin sağlanmasındaki öncü rolden dolayı samimiyetle kutluyoruz. Bu başarı, demokratik Mısır yönetiminin, bölgesel barış ve istikrar için bundan sonra da büyük katkılar yapacağını göstermekte olup, Türkiye Mısır’ın bu doğrultudaki çabalarına gereken her türlü desteği vermeye devam edecektir.

Tarafların şiddetin durdurulması doğrultusunda beyan ettikleri iradeye bağlı kalmalarını, itidal ve sağduyuyla hareket etmelerini, ateşkesi bozabilecek eylemlerden kaçınmalarını beklemekteyiz.

Türkiye, sözkonusu ateşkesin kalıcı bir barışın tesisi amacıyla gerekli çalışmalara en kısa zamanda başlanması için bir fırsat penceresi oluşturmasını temenni etmektedir. Bu son olaylar, barışın ikamesinin olmadığını, gerçek bir barış tesis edilinceye ve İsrail’in Filistin topraklarındaki işgali sona erip, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kuruluncaya kadar, bu tur tırmanmaların tekrarlanmasının kaçınılmaz olacağını bir kez daha ispatlamıştır. Yapılması gereken, sürekli çeşitli bahaneler öne sürülerek ertelenen barış sürecinin derhal başlatılmasıdır. Türkiye, bu yöndeki çabalara destek vermeye devam edeceğini teyit etmektedir.’

ANKARA, (DHA)

Haberin Devamı