Gündem Dışişleri İsrail'i kınadı

Dışişleri İsrail'i kınadı

Paylaş
Dışişleri İsrail'i kınadı

Dışişleri Bakanlığı, BM'nin gemi saldırısını soruşturmak için uluslararası komisyon önerisini reddeden İsrail'i kınadı

Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:

Haberin Devamı

İsrail’in Özgürlük Konvoyuna karşı düzenlediği askeri saldırıyı soruşturmak üzere İsrail vatandaşı üyelerden ve iki yabancı gözlemciden oluşan bir komisyon kuracağı yönündeki açıklaması, Türkiye’nin bu konudaki net talebini ve uluslararası toplumun BM Güvenlik Konseyi Başkanlık Açıklaması’nda ifadesini bulan beklentilerini hiçbir şekilde karşılamamaktadır.

Uluslararası sularda işlenmiş bir suçla ilgili olarak İsrail’in ulusal nitelikli bir komisyon atama yetkisi yoktur. Böyle bir komisyon tarafından yapılacak soruşturmanın tarafsız, adil, saydam ve güvenilir olması da mümkün değildir.

Esasen, Türkiye, içinde bir Türk, bir İsrailli ve üç uluslararası uzmandan oluşacak bir uluslararası komisyon kurulması yönünde BM Genel Sekreteri tarafından yapılan öneriyi kabul etmiştir. Bu önerinin İsrail tarafından bugüne kadar cevaplandırılmamış olmasını şiddetle kınıyoruz.

Haberin Devamı

Başta bir vatandaşını kaybetmiş olan ABD olmak üzere, uluslararası toplumun BM Genel Sekreteri’nin bu yapıcı önerisini desteklemesini ve bu doğrultuda bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz.