Ferhan Kaya Poroy Dişler, süt kadar önemli!
HABERİ PAYLAŞ

Dişler, süt kadar önemli!

Haberin Devamı

Önüme bir haber geldi! Başlık şu: ‘Çocukların gelişiminde süt dişlerinin ağızda kalması süt kadar önemli!’ Dikkatimi çekti, detaylarını sizinle paylaşmak istedim. Süt dişlerinin ağızda uzun süre kalması gerektiğini çocuklarımın doktoru Dr. Kadir Tuğcu da sıklıkla söylerdi. Hatta Türkiye’deki sularda flor olmadığı için flor takviyesi ile desteklerdi dişleri. Kimbilir, belki de benim çocuklarımın süt dişlerinin çok geç dökülmesi, hatta birkaçının halen ağızlarında olması bu yüzdendir. Ama bu ilginç bilgi ile karşıma çıkan bu kez Kadir Bey değil, Bayındır Hastanesi Fenerbahçe Diş Polikliniği’nden diş hekimi Ece Razlık oldu. Bakın, süt dişlerinin ağızda kalması hangi açılardan önemliymiş!

Estetik açıdan önemi

Özellikle ön bölge dişlerinin erken yaşlarda (3-4) kaybedilmesi, çocukta estetik probleme, hatta psikolojik sorunlara neden olabilir. 6-7 yaşlarında bu dişlerin kaybı, büyük sorun teşkil etmez, çünkü zaten bu dönemde süt dişlerinin değişme yaşı gelmiştir.

Konuşma açısından önemi

Ön dişlerin, bazı seslerin çıkmasında önemli katkısı vardır. Bazı sesler, dilin bu bölgedeki dişlerin arka yüzeyine değmesiyle oluşur. Ön grup dişlerin kaybında çocukta s, f, v, z, t, d seslerinin bozuk çıkması söz konusu olur.

Çiğneme açısından önemi

Çok derin çürüklerde ve fazla diş kayıplarında, bu bölge kullanılamadığı için çiğneme yetersiz kalır. Bu, çiğneme kaslarının aktivasyonunda düşüşe sebep olabilir. Yetersiz çiğnemeden ötürü, sindirim bozuklukları da oluşabilir. Süt dişleri, kalıcı olanların sürmesinde rehber görevi yapar. Erken kayıplarda, üzerindeki rehber dişi kaybeden sürekli diş, normalde olması gereken yerin dışında bir yerden çıkabilir. Bu da ortodontik bozukluğa yol açar. Tüm bu nedenlerden ötürü çocuk, ilk dişlerinin çıkmaya başladığı andan itibaren hekimi ziyaret etmeli ve 6 ayda bir kontrole gitmeli. Gerekiyorsa dişler mutlaka tedavi edilmeli ve gereken önlemler alınmalıdır.

Peki, süt dişlerinin normal süreci nasıl?

Süt dişlerinin gelişimi, çocuk anne karnındayken başlar. Doğduktan 6 ay sonra ağızda belirmeye başlayan süt dişleri, çocuk 3 yaşına geldiğinde 20 adede ulaşır. Çocuk 6 yaşına gelene kadar ağzında sadece süt dişleri bulunur. 6 yaşından itibaren, “6 yaş dişi” dediğimiz azı dişleri çıkmaya başlar. Daha sonra süt dişleri yavaşça yerini sürekli dişlere bırakır

Sıradaki haber yükleniyor...
holder