Beden Sağlığı Diyabetli çocuklara müjde!

Diyabetli çocuklara müjde!

Paylaş
Diyabetli çocuklara müjde!

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bumin Dündar, diyabetli çocuklar için insülin pompa tedavisini uygulamaya başlattıklarını belirtti

Doç.Dr. Bumin Dündar, uygulamayla hastaya sık sık enjeksiyon uygulanmasını ve sıkı diyet yapmasını önlemiş olacaklarını bildirdi.
Doç. Dr. Dündar, SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde düzenlediği basın toplantısında, insülin pompasıyla ilgili bilgi verdi.

Yaklaşık 7 yıldır Göller Bölgesi’nin tek çocuk endokrinoloji ve diyabet merkezi olarak hizmet veren SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Kliniğinde diyabetli çocuklar için insülin pompa tedavisi uygulamasına başlandığını kaydetti.

Diyabetin çocukluk çağında da sıkça görülen, insülin denilen pankreastan salınan kan şekerini düşürücü etkiye sahip hormonun eksikliği nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık olduğunu ifade eden Dündar, diyabetli çocukların normal yaşamlarını sürdürmesi için diyet ve egzersizle beraber günde 4-5 kez insülin iğnesi uygulamak ve sık kan şekeri ölçümü yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Son yıllarda diyabetin tedavisinde dünyada önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Dündar, şöyle konuştu: "Daha önce merkezimizde başlattığımız, çocuklarda parmak ucundan kan şekeri ölçümüne son veren cilt altı şeker ölçümü uygulamasından sonra Türkiye’de sadece belli merkezlerde uygulanan ve diyabetli çocukları insülin enjeksiyonundan kurtaran insülin pompası uygulaması da kliniğimizde uygulanmaya başlanmıştır.

"İNSÜLİN POMPASI RAHAT YAŞAM SAĞLAYACAK"

İnsülin pompası, diyabetli çocuklara hem daha rahat yaşam sağlamakta hem de kan şekerlerinin daha iyi düzenlenmesine ve diyabetin uzun dönem komplikasyonlarının azaltılmasına yardımcı olmaktadır."

İnsülin pompasının diyabetin tedavisinde insülin yönetimini sağlayan bir cihaz olduğunu bildiren Doç. Dr. Dündar, bunu kullanmanın sadece tıbbi açıdan değil psikolojik açıdan da son derece faydalı olduğunu kaydetti.

Dündar, "İnsülin pompasının tıbbi yararları kanıtlanmıştır. Hasta pompa kullanımı için yeterli bilgi ve beceri donanımına sahip olduğunda daha iyi kan şekeri düzeylerine ulaşmakta, daha az kan düşüklüğü atakları geçirmekte, hastanede yatma ve diyabet komplikasyonlarıyla karşılaşma oranları düşmektedir" diye konuştu.

"GIDA ALMINDA DA ESNEKLİK KAZANDIRICAK"



İnsüline bağlı diyabet hastalarının günde 4-5 kez insülin iğnesi yaparak hayatlarını sürdürebildiğini, bazen bu kadar sık insülin yapılmasının bile şeker düzeyinde ciddi düşme sağlayamadığını ifade eden Dündar, insülin pompalarının özellikle bu tip hastalarda şeker düzeyinin dengelenmesi adına çok ciddi yarar sağladığını söyledi.

İnsülin pompasının tüm gün sürekli ve az miktarda insülin salgılayarak kan şekerinin daha düzgün olmasını sağladığını bildiren Dündar, "İnsülin pompasıyla hem hastaya günde 4 kez enjeksiyon uygulanmayacak hem de gıda alımında esneklik kazandırılacak" dedi.

Söz konusu tedavinin lüks olmadığını belirten Dündar, tüm dünyada yaygın olarak kullanıldığını ve diyabet tedavisinde önemli gelişme sağladığını söyledi.

"DİYABETİN VARLIĞINI BİLE HİSSETMİYORUM"


Tedavi masraflarının çoğunun Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılandığını bildiren Dündar, yeşil kartlılarda sorun yaşandığını kaydetti.
İnsülin pompası takılan 13 yaşındaki Faruk Duman ise yeni uygulamadan memnun olduğunu belirtti.

Önceden sağlıklı olarak hayatını sürdürebilmek için çok sık insülin iğnesi yaptığını ifade eden Duman, "Her zaman yanımda insülin enjeksiyonunu taşımam gerekiyordu. Şimdi rahatım, varlığını bile hissetmiyorum. Önceden unuttuğum zaman kendimi iyi hissetmiyordum ama şimdi unutmam söz konusu değil" diye konuştu.

Faruk Duman’ın annesi Dudu Duman da oğlunun sürekli insülin iğnesi vurulup vurulmadığını merak ettiğini, şimdi ise hiç kaygılanmadığını söyledi.

Baba Mustafa Duman ise bu tedavi sisteminin daha kullanışlı olduğunu belirterek, "Önceden insülin ayarlamasını nasıl yaptığını merak ediyorduk, şimdi buna gerek kalmadı. Dengesizlik yaşamıyor" dedi.

AA

2

Haberin Devamı