Beden Sağlığı Diyabette enfeksiyon riskine dikkat! Kayıplara neden olabilir

Diyabette enfeksiyon riskine dikkat! Kayıplara neden olabilir

Paylaş
Diyabette enfeksiyon riskine dikkat! Kayıplara neden olabilir

Sağlık Bakanlığı verilerine göre,dünyada 415 milyon, Türkiye’de ise 7 milyon diyabet hastası var.Diyabette enfeksiyon riskine dikkat çeken Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, "Diyabetli hastalarda ayak sağlığı çok önemli. Yetersiz bakım enfeksiyon riski oluşturur. İlerleyen safhalarda kayıplara neden olabilir" dedi

Çağımızın yaygın hastalıklarından biri olan diyabette, zamanında yapılan bakımlar hastayı enfeksiyon riskinden koruyor.

Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, diyabet hastalarının el ve ayak bakımına dikkat etmesi gerektiğini aksi takdirde enfeksiyon riski oluşabileceğini söyledi. Prof.Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, “Diyabetli hastaların ayak bakımı ve ayak sağlığı oldukça önemli. Yetersiz ayak bakımı ilerleyen safhalarda belki de kayıplara neden olabilir. Ayaklarınıza iyi bakmanız, diyabetle ilgili en ciddi problemleri önlemenize yardım eder. Belirli aralıklarla doktorunuza görünün ve mutlaka ayak sağlığınızı kontrol ettirin” dedi.

'AYAKLAR İÇİN SORUN HALİNE GELEBİLİR'

Diyabetlilerin yüzde 70’inde görülen ve şeker hastalığının neden olduğu sinir ve kan damarı hasarının nöropati geliştirdiğinde ayaklar için bir sorun haline gelebileceğini vurguladı. Ateşoğlu, bunun ayaklarda veya ellerde his kaybına, enfeksiyona dönüşebileceğini belirterek, “Fark edilmediğinde veya tedavi edilmediğinde yaralar, içe doğru dönen ayak tırnakları ve diğer sorunlar enfeksiyona neden olabilir ve zayıf dolaşım enfeksiyonu iyileştirmeyi zorlaştırır. Hastalık, yıpranma, ayağınıza uymayan ya da kötü tasarlanmış ayakkabılar dolaşım bozukluğu veya yanlış kesilen ayak tırnakları birçok yaygın ayak problemine neden olur. Yapılacak bakımla ayakta gelişen ve ampütasyon (uzvun ameliyatla alınması) gerektiren ciddi komplikasyonların (istenmeyen yan etki) riski azaltılabilir” dedi.

2040'TA HER 10 KİŞİDEN 1'İ DİYABET HASTASI Diyabete bağlı hastalıkların görülme sıklığı dünyada her geçen gün artıyor. Dünyada tanı konulan diyabet vakalarının yüzde 90’ından fazlası Tip 2 diyabet olarak geçmekte. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, dünyadaki yetişkin diyabetli sayısı 2015 yılında 415 milyona ulaştı. Bu verilere göre her 11 yetişkinden 1’i diyabetli. 2040 yılında ise her 10 yetişkinden 1’inin diyabet hastası olması bekleniyor. Uzmanlar, yaşam tarzı değişikliği ile 2040 yılına kadar 160 milyon diyabetin geciktirilebileceği veya önlenebileceği görüşünde. Uzmanlar ayrıca her 2 kişiden 1’inin diyabetli olduğunun farkında olmadığı konusunda uyarıda bulunuyor.


Haberin Devamı