Ekonomi Diyanet 'caizdir' dedi icradan satışlar patladı

Diyanet 'caizdir' dedi icradan satışlar patladı

Paylaş
Diyanet 'caizdir' dedi icradan satışlar patladı

Krizde iflaslar ve ödenmeyen borçlar nedeniyle artan icra satışları, bir vatandaşın Diyanet'ten aldığı 'İcradan mal edinmek caizdir' fetvasından sonra patladı

Uzak duran ilgi gösterdi

Haberin Devamı

Krizde artan icradan satışlar, Diyanet’in, ‘İcradan mal almak caizdir’ fetvasından sonra patladı. İcra ihalelerine büyük ilgi başladığını belirten www.icralik.com’un sahibi Can Emrah Özoral, bir vatandaşın icradan mal edinmenin caiz olduğuna dair fetva çıkartmak için Diyanet’e başvurduğunu ve ‘caizdir’ onayının çıktığını söyledi. Fetva sonrasında icra satışından uzak duran kesimlerden yoğun ilgi başladı.

Beşte bir fiyatına arsa

87 bin üyesi bulunan icralik.com’un kurucusu Can Emrah Özoral, ihalelerde yüzde 60 olumlu sonuç aldıklarını kaydetti. Can Emrah Özoral, “Doğru fiyatı ve doğru kâr marjını hesaplayabildiğimiz gayrimenkulde bunu gerçekleştirmek çok kolay. Menkulde biraz daha kâr marjı düşük, yüzde 20’lerde kalıyor. Ama icra ihalelerinde herhangi bir arsayı beşte bir fiyatına almak işten bile değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

Her ihtiyaç karşılanabilir

Can Emrah Özoral, Türkiye genelinde aynı gün 1200 tane ihale yapıldığı zamanlar olduğunu dile getirerek, taşıt, gayrimenkul gibi ihtiyaçların icra ihalelerinden rahatlıkla karşılanabileceğini söyledi. Can Emrah Özoral, “İcra satışlarında aldığı konutun çok ucuza geldiğini görenler iyi fiyata satıp yeniden ihaleye girmek istiyor. Gayrimenkuller yatırım aracı olarak kullanılıyor” dedi.

Yabancılar da alım yapıyor

Yabancı bankaların da icra ihalelerini takip ettiğine değinen Can Emrah Özoral, “İcra ihalesine girmek için Türk vatandaşı veya şirket olmak şart. Yabancı yatırımcılar Türkiye’de şirket kurarak bu engeli aşıyor. İhaleye giren yabancılar ağırlıklı olarak yatırım şirketleri ve bankalar. Ancak Türkiye’de malları icradan satılan başta İngilizler olmak üzere yabancılar da var” diye konuştu.

'İcradan mal almak helaldir’

Diyanet’in fetvası şöyle: “İslam hukukçularının çoğu haczi caiz görür. Bu şekilde satılan malı almak da helaldir. Bu hükme varırken en önemli hukuk dayanak, Peygamberimizin, Muâz b. Cebel’in mallarına haciz koyup sattırması ve elde edilen parayı alacaklılara dağıtmasıdır. Hz. Ömer de Üseyfi’el-Cühen adında bir kişinin mallarına haciz koyup sattırmış ve parayı alacaklılara dağıtmıştır... Haczedilen malın satışının caiz olması, onların alınmasını da caiz kılar.”

Haberin Devamı