Gündem Diyanet'e bağlı binada 'Haç' krizi

Diyanet'e bağlı binada 'Haç' krizi

Paylaş
Diyanet'e bağlı binada 'Haç' krizi

Diyanet'e bağlı Rize Müftü Yusuf Karali Diyanet Eğitim Merkezi'nin arka cephesinde 'Haç' şeklini andıran görüntü olduğu iddiası kentte tartışma yarattı

Rize’nin Dağsu Mahallesi’nde kentte hakim bir tepeye inşa edilen Rize Müftü Yusuf Karali Diyanet Eğitim Merkezi inşaatının temeli, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu tarafından 2006 yılının Aralık ayında atıldı.

İnşaatı yöre mimarisine uygun tarzda yapılan ve Türkiye’de 6’ıncı, Karadeniz Bölgesi’nde ise tek olan Diyanet Eğitim Merkezi, 18 Aralık 2009 tarihinde Başbakan Erdoğan tarafından hizmet açıldı.

7 katlı binanın yola bakan arka cephesinde Hıristiyanlığın sembolü Haç şeklini çağrıştıran görüntü olduğu bazı vatandaşlarca ileri sürüldü. Metin Turan adlı vatandaş fotoğrafını çektiği binada haç görüntüsü olduğunu ileri sürerek duruma tepki gösterdi.

"ŞİKAYETLER BİZE ULAŞTI"

Müftü Yusuf Karali Diyanet Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ayık ise, bu yönde şikayetlerin kendilerine ulaştığını belirterek, “Cepheden derinlemesine baktığımızda böyle bir siluet fark ediliyor.

Tabii bu bir proje meselesidir. Projeyi çizen ve hazırlayanların asla böyle bir niyeti yok. Söz konusu da olamaz ancak ortaya çıkan resme dikkat ettiğiniz ve farklı açılardan baktığınızda bu sezilebilir.

Gerçekten bir problemse ufak tefek tadilatlarla bu resim giderilebilir. Halk bundan rahatsızsa haklıdır. Ama kimsenin farkına varmadığı bir durum bu. Bu inceliğin farkına nasıl varmışlar bilemiyorum” dedi.

Müftü Yusuf Karali Diyanet Eğitim Merkezi, 9 bin 900 metrekare kapalı, 261 metrekare açık alana sahip. Merkezde 20 kişilik 4, 8 kişilik 2 olmak üzere 96 kişilik 6 derslik, 12 kişilik bilgisayar odası, 40 kişilik kütüphane, 225 kişilik konferans salonu bulunuyor.

47 tek kişilik oda, 34 çift kişilik oda ile 3 misafir süiti bulunan merkezde çok amaçlı 50 kişilik spor salonu, 50 kişilik kafeterya, seyir terası ve salonu, 100 kişilik lokanta, 120 kişilik ibadet birimleri ile 50 araçlık kapalı, 25 araçlık açık otopark yer alıyor. Diyanet Eğitim Merkezi’nde Müftü, vaiz ve din görevlileri eğitilecek.

Muhammet KAÇAR/RİZE (DHA)

2