Gündem Diyanet'te 'öz kıza şehvet' skandalı

Diyanet'te 'öz kıza şehvet' skandalı

Paylaş
Diyanet'te 'öz kıza şehvet' skandalı

Diyanet'in vatandaşların gündelik yaşama ilişkin sorulara "fetva" başlığı altında yanıt verdiği internet sitesinde büyük bir skandal yaşandı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Bilgilendirme Platformu sayfasında bugün skandal bir metin yayınlandı. Sitenin okuyucu sorularına da yanıt verilen "fetva" bölümüne, "Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşürür mü" sorusu yöneltildi.

Haberin Devamı

Böyle bir sorunun sorulabilmiş olması bile başlı başına büyük bir sorun teşkil ederken, devletin dini kurumu, bu soruya, çeşitli dini kaynaklardan derlediği "uzun ve ciddi" bir yanıt verdi. "Bir babanın öz kızına şehvet duyması"na ilişkin soruya verilen skandal yanıtta, "Babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur" ve "Babanın kızını kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duyması, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir" denildi.

Bu soru ve cevabın, önce sosyal medyada daha sonra da medyada yer almasının ardından çok sayıda kişi Diyanet'e tepki göstermeye başladı. Sosyal medyada bazı kullanıcılar Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın İnternet Bilgi İhbar Merkezi üzerinden Diyanet işleri Başkanlığı'nın web sayfası hakkında, "çocuğun cinsel istismarına teşvik" gibi suçlamalar yönelterek ihbarda bulundular.

Haberin Devamı



TEPKİLERDEN SONRA KALDIRILDI

Özellikle internet ve sosyal medya üzerinden gösterilen tepkilerin giderek artması üzerine ise bu soru ve cevabın yer aldığı sayfayı yayından kaldırdı. Bir süre sonra fetva uzantılı sayfa "bakım çalışması" gerekçe gösterilerek tamamen erişime kapandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Bilgilendirme Platformu’nun “Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşürür mü” sorusuna verdiği ve bir süre sonra yayından kaldırmak zorunda kaldığı o skandal yanıt şöyle:

“Babanın kendi öz kızını öperken şehvet duyması durumunda nikâhın ne olacağı konusunda görüş ayrılığı vardır. Bazı mezheplere göre, babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur (bkz. İbn Rüşd, Bidayetü’l-Mücdehid, Mısır 1975, II, 33; İbn Kudame, el-Muğni, VII, 486; İbn Cüzey, el- Kavaninü’l Fıkhiyye, 138). Hanefilere göre ise; babanın, kızını şehvetle öpmesi, kızına şehvetle sarılması durumunda kızın annesi bu babaya haram olur. Ancak bu tür sonuç doğuracak tutmanın, teni tenine değerek olması ya da altının sıcaklığını iletecek kadar ince bir örtüden olması gerekir. Kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duymak, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir. Şehvet duymanın işareti, erkeğin organında bir uyanma, uyanıksa uyanışının artması, kadının da kalbinin heyecanla çarpmasıdır.”

Haberin Devamı