Gündem Diyarbakır’ın en ağır karpuzu seçildi

Diyarbakır’ın en ağır karpuzu seçildi

Paylaş
Diyarbakır’ın en ağır karpuzu seçildi

7’nci Diyarbakır Kültür ve Karpuz Tanıtım Festivali düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Karpuz yarışmasında üreticilerden Adil Aydın, 52 kilogramlık karpuzuyla festivalin birincisi seçildi

Diyarbakır hipodromunda Valilik ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün katkılarıyla 7’nci Diyarbakır Kültür ve Karpuz Tanıtım Festivali kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.


'BU ÇEŞİTLER DİYARBAKI'A AİT'


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ertan Atalar, Diyarbakır karpuzunun şekil itibariyle ticari olarak üretilen karpuzlara benzemekle beraber, bir farkının olduğunu vurgulayarak, "O fark da cins özelliğidir. Sürme, pembe ve ferik çeşitleri Diyarbakır’a ait olan yerli çeşitlerdir.


TÜRKİYE 4. SIRADA


Bunlar 50 kilogramlara kadar ulaşan bir ağırlığa ulaşabilmektedir. Diğer ticari olarak üretilen karpuzlarda Diyarbakır’da 168 bin tonla Türkiye’de 4’ncü sırada bir potansiyele sahiptir. Çiftçilerimiz el emeğiyle, eski usulde yetiştirerek Diyarbakır karpuzunu yaşatmaya, bu değeri korumaya çalışıyorlar. Bizler de bu etkinliklerle onlara bir nebze de olsa destek sağlamak amacıyla her yıl bu etkinlikleri düzenliyoruz" diye konuştu.

GEÇEN SENE 30 KİLOYA KADAR DÜŞTÜ


40 senedir karpuz ürettiğini dile getiren ve ürettiği 52 kilogramlık karpuzla birinci seçilen Adil Aydın da şunları kaydetti:
"Yarışmalara sürekli katılıyorum. 9 birincilik, 7 ikincilik, 6 da üçüncülüğüm var. Geçen sene mantar hastalığından dolayı Diyarbakır karpuzu 30 kilograma kadar düştü. Bu sene Bismil Kaymakamı ve Bismil İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından bize destek verildi. Bu da çiftçimize yansıdı. Bir emeğin karşılığı alındı ve Diyarbakır karpuzu yine 52 kilogramlara kadar çıktı."


KARPUZLA HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRDİLER


Konuşmaların ardından dereceye giren üreticilere ödülleri verildi.

Fotoğraf sergisi ve karpuz koşusuyla devam eden etkinliklerde vatandaşlar Diyarbakır karpuzuyla hatıra fotoğrafı çekmeyi ihmal etmedi.