Gündem Diyarbakır savaş alanına döndü

Diyarbakır savaş alanına döndü

Paylaş
Diyarbakır savaş alanına döndü

Diyarbakır savaş alanına döndü

DTP'nin İmralı'da ömür boyu hapis cezasına çarptırılan bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşulların öne sürerek Diyarbakır'da yapmak istediği yürüyüş ‘izinsiz olduğu' gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Göstericiler, bunun üzerine polis ve AK Parti il binasına taşlı saldırı yaptı.

ÖLEN GENCE GECE TRAFİĞİ

Haberin Devamı

Çıkan olaylarda Diyarbnakır savaş alanına dönerken, Dicle Üniversitesi öğrencisi 23 yaşındaki Aydın Erdem hayatını kaybetti. Erdem'in Kesin ölüm nedeni yapılan otopsi sonucu ortaya çıkacak.

DTP'nin yürüyüşü için günler öncesinden kentte bildiriler dağıtılırken halkın mitinge katılması için çağrı yapıldı. Saat 11.00 sıralarında DTP il binası ile E Tipi Cezaevi yakılarında yaklaşık 10 bin kişi toplanıp, yürüyüşe geçmek istedi. Polis, yürüyüş nedeniyle kentte çok sıkı güvenlik önlemleri alırken, gün boyu kent üzerinde helikopterler uçuş yaptı.

YÜRÜYÜŞE İZİN VERİLMEDİ

DTP'liler yürüyüşe geçince önlem alan polis, bunun izinsiz olduğunu bildirerek, izin vermedi. Bunun üzerine DTP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Emniyet Müdür Yardımcısı İlyas Burunak ile görüşme yaparak izin verilmesini istedi. Burunak, yürüyüşün izinsiz ve yasa dışı olduğunu belirterek, izin veremeyeceklerini söyledi. DTP'liler, Emniyet Müdür Yardımcısı Burunak ile yaptıkları yaklaşık 1 saat süren görüşmeden sonuç alamayınca yanından ayrıldı.

Haberin Devamı

Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine DTP önünde toplananlar ellerinde bölücübaşı Abdullah Öcalan poster ve PKK flamalarıyla sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Önlem alan polis, yürüyüşe izin vermeyince, polislere taşlı ve sopalı saldırı düzenlendi. Bunun üzerine polis, göstericileri basınçmı su, gaz bombası atarak dağıttı. Kaçan göstericiler bu kez AK Parti İl binasına taş, polise de taş ve sopaların yanı sırada havai fişekler attı. Atılan taşlardan AK Parti'nin camları kırıldı. Polis ekipleri, Huzurevleri Semti'ndeki göstericileri dağıtmak için zaman zaman havaya ateş açtı.

AMBULANS TAŞLANDI

Gösterecilere müdahele eden polisler sık sık ‘orantılı güç’ kullanılması yönünde uyarıldı. DTP İl binası önünde sıkılan gazlar hafif rüzgarın da etkisiyle binanın içine girdi. Polis, yetkilileri DTP il binasına herhangi müdahalede bulunulmadığını ve gaz sıkılmadığını belirtti. Bu arada sıkılan gazlardan 2 polis memuru etkilendi. Bu polisler ambulanslarla hastaneye götürüldü. Göstericiler hareket eden ambulansa da taşlarla saldırdı.Diyarbakır'ın birçok semtinde ateşler yakarak gösteriler düzenlenirken, polis helikopterleri, gösterilericileri havadan belirleyip, ekiplere bildirdi. Kentin bazı kesimlerinde göstericilerle polis arasında arbede sürerken, olayların yoğunlaştığı Urfayolu üzeri savaş alanına döndü. Polisler, gözaltına aldığı yaşı küçük göstericileri daha sonra serbest bıraktı.Ferit ASLAN- Mehmet TÜRK- Cem EMİR- Bayram BULUT- Serdar SUNAR/ DİYARBAKIR, (DHA)

Haberin Devamı