Gündem Diyarbakır ve Hakkari'de 'Hatay' gerginliği

Diyarbakır ve Hakkari'de 'Hatay' gerginliği

Paylaş
Diyarbakır ve Hakkari'de 'Hatay' gerginliği

Hakkari ve Diyarbakır'da protesto gösterisi yapan gruplarla polis arasında çatışma çıktı

Yüksekova'daki Özgürlük Meydanı'nda kendilerine Barış Anneleri adını veren grubun öncülüğünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, Bursa ve Hatay'daki olaylarları protesto etti. Okunan basın açıklamasında bu olaylarda BDP binalarının ve işyerlerinin saldırıya uğradığını, Doğu kökenlilere linç girişiminde bulunulduğu, tüm bu olayların sorumlusunun Ak Parti iktidarı olduğu ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Basın açıklamasının ardından kalabalık dağılırken yaklaşık 400 kişilik grup, Cengiz Topel Caddesi'ne doğru sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Gruptakilerin polise taş atmaya başlaması üzerine güvenlik güçleri dağılmaları için uyarıda bulundu. Ancak grubun ısrarla dağılmaması üzerine polis göz yaşatıcı bomba ve tazyikli suyla müdahale etti ve ortalık bir anda savaş alanına döndü.

İlçede esnaf işyerlerinin zarar görmemesi için kepenk kapattı. Takviye ekiplerin gelmesiyle ara sokaklara dağılan göstericilerle polis arasında uzun süre kovalamaca yarandı.

ŞEMDİNLİ'DE EYLEM

Yüksekova'da olayların başladığı saatlerde Şemdinli'de yine kendilerine Barış Anneleri adını veren 150 kişilik grup, Cumhuriyet Cadedesi’nde toplanarak basın açıklaması yaptı. Bursa ve Hatay'da birer gün arayla çıkan olayları protesto geden grup, tüm bunlardan Ak Parti'nin sorumlu olduğunu ileri sürdü.

Haberin Devamı

Basın açıklamasının ardından dağılan gruptan bir bir bölümü ilçe girişinde bulunan polis kontrol noktasına taşla saldırınca gerginlik tırmandı. Bir diğer grup da ilçe merkezindeki Korucular Derneği'nin binayı taş yağmuruna tuttu. Binanın camları kırılırken, esnaf kepenk kapattı. Polis tazyikli su ve gözyaşartıcı bombayla müdahale ederek göstericileri dağıttı, Sokak aralarına kaçan göstericiler bir süre polise taşlı saldırıyı devam ettirdi.

VAN'DA 500 KİŞİ YÜRÜDÜ

Van kent merkezinde de akşam saatlerinde Barış Anneleri grubunun öncülüğünde Cumhuriyet Caddesi'nde toplanan grup, Fakiye Teyran Parkı'na yürüdü. Yaklaşık 500 kişilik yürüyüş boyunca, PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı.

Parkta basın açıklamasını okuyan Barış Anneleri İnisiyatifi Başkanı Rükiye Aslan, “Linç girişimleri, parti binalarının yakılması evlerin ve işyerlerinin talan edilmesi sıradan olaylar değildir. Yaşanan olayların en büyük sorumlusu AKP hükümetidir. AKP hükümeti ve ordu bugün yaşanan insanlık suçunun hesabını verecektir” dedi.

BASIN AÇIKLAMASI SONRASI GERGİNLİK

Bursa'nın İnegöl ve Hatay'ın Dörtyol ilçelerinde yaşanan olayları protesto amacıyla akşam saatlerinde Belediye Konukevi önünde yapılan basın açıklamasından sonra yürümek isteyen BDP’li guruba polis müsade etmedi. Bunun üzearine BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Emnniyet yetkilileriyle görüşmek istedi. Bu sırada polis kameralarının görüntü almasına tepki gösteren gurup içindeki bir kaç kişi, polise taş fırlatınca arbede çıktı. Polise taş ve havai fişeklerle saldıran göstericilere, çevik kuvvet polisi biber gazı ve tazyikli su ile karışılık verdi.

Haberin Devamı

Göstericiler tren raylarının üzerinden geçerek Bağlar İlçesi’ndeki ara sokaklara daldı. Polislerin de takip etmesiyle Sağlık Ocağı Caddesi’nde göstericiler ile polis arasında olaylar tekrar başladı. Bu arada Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne ait helikopter olayların çıktığı bölgede sürekli turlayarak, yaşanan olayları takip etti. Helikopterden verilen talimatlar doğrultusunda hareket eden çevik kuvvet polisi ile göstericiler arasında zaman zaman arbede yaşanıyor.