Gündem Diyarbakır'da bir ilk

Diyarbakır'da bir ilk

Paylaş
Diyarbakır'da bir ilk

Havalimanında Başbakan'ı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Leyla Zana karşıladı. Zana'nın yerel kıyafet giydiği görüldü. Başbakan da Belediye'ye giderek Baydemir'i ziyaret etti. Belediye önünde Baydemir'in Başbakan Erdoğan'ı karşılaşması sırasında samimi görüntüler vardı. Emine Erdoğan'ın Belediye'ye gelirken poşu taktığı görüldü

13:00

Haberin Devamı

TÖREN ALANINDA HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'daki temasları kapsamında bugün bin 300 tesisin toplu açılışının gerçekleştireceği Kantar Kavşağı'ndaki tören alanında hazırlıklar tamamlandı. Çok sayıda basın mensubunun izleyeceği programın gerçekleşeceği tören alanına Başbakan Erdoğan'ın dev posterleri ve AK Parti bayrakları asıldı. Alanın protokol konuşmalarının yapılacağı bölümüne platform, bunun yan tarafına ise çadırlar kuruldu. Tören alanına Türk bayrakları ile Atatürk ve Başbakan Erdoğan'ın posterleri asıldı. Vatandaşlar, kontrol noktalarından geçtikten sonra alana alınıyor. Basın mensupları için platformun önünde dar bir koridor oluşturuldu. Çok sayıda ambulansın hazır beklediği alanda acil müdahale çadırı kuruldu. Alanın çevresindeki binalara keskin nişancılar yerleştirildi. Platformun sol tarafına sinevizyon ekranı kuruldu. Seyyar satıcılar alan içerisine alınmazken, bir müzik grubunca miting alanında bekleyen vatandaşlar için Diyarbakır'a özgü türküler seslendiriliyor.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan ile Baydemir buluşması

12:50

Başbakan Erdoğan, Barzani ile birlikte Diyarbakır Valiliği'ni ziyaret ediyor. Barzani'nin akşama kadar otelde dinleneceği belirtilmişti ama Barzani programında değişiklik yaptı ve Valiliğe gitti. Sanatçılar Perver ve Tatlıses de Valilik'te...

12:45

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ise gazetecilere şunları söyledi:

''Bu kritik sürecin aşılması konusunda, kardeşlik hukukuyla meseleye bakılması gerektiği konusundaki düşünceleri sayın başkan ifade etmiştir. Biz misafir olduğumuz için, sayın başkan hem grubumuz adına hem belediye başkanı olarak çalışmalarını ve taleplerini dile getirdi. Bu diyaloğun müzakereye dönüşmesi lazım. Umut ediyorum ki Kürtleri bir halk, talepleri içselleştiren bir yaklaşımla bütün bu süreçleri aşarız. Diyarbakır ziyaretlerini de Kürt sorununun çözümü için bir adım olarak görmesini istiyoruz. Sayın Barzani bugün Sayın Başbakan ile görüşmek üzere geldiler. Burası Amed, kürtlerin kalbidir. Amed’de bulunması bakımından sayın Barzani’de kendi ülkesine geliyor. Biz burada misafirperverlik ölçüsünde gereken sorumluluğu yerine getireceğiz. Bizim tartışacağımız elbette çok şey var. bugün buna imkan olmayabilir. Ama biz de biliyoruz kürtler arasındaki diyalogsuzluk, rojova’daki sıkıntılar. Kürtlerin ortak bir irade noktasında bütünleşmesi bizim için önemlidir.''

12:40

BAYDEMİR: BAŞBAKAN'A BEN GİDERAYAK GELDİNİZ DEDİM

Başbakan'ın ayrılmasının ardından Belediye Başkanı Osman Baydemir, gazetecilere görüşmeyi anlattı. Hoş bir sohbetlerinin olduğunu belirten Baydemir, şunları söyledi:

''Milletvekillerimizi le birlikte karşıladık. İçerde son derece verimili hoş esprili bir sohbetimiz oldu. Diyarbakır halkımız açısından da önemli bir görüşme oldu. bu buluşma hepimizin acil ihtiyaç duyduğu eşitlik özgürlük kardeşlik hukuku temelinde nihai bir barışa da katkı sunmuş olur. Ben çok teşekkür ediyorum. Sayın Başbakan ile aramızda şöyle bir espri de geçti. 'Ben giderayak siz geldiniz sayın Başbakanım' dedim, 'Daha önce gelseydiniz birkaç proje alırdık sizden' dedim. Dicle Vadisi ve raylı sistem projesini görüştük. Bizden sonrakilere kapı açmış olduk.

12:37

Başbakan Erdoğan, Belediye'den ayrıldı. Miting alanına geçiyor.

12:30

Başbakan'ın katılacağı toplu açılış töreninin programında değişiklik yapıldı. Normalde bu akşam toplu düğün töreninde Şivan Perver ve İbrahim Tatlıses'in düet yapacağı açıklanmıştı ama ikilinin miting alanında da düet yapacağı duyuruldu.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

12:05

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı binasına geldi. Başbakan Erdoğan ve Belediye Başkanı Osman Baydemir bina girişi öncesinde birlikte vatandaşlara el salladı. Emine Erdoğan'ın poşu taktığı görüldü.

11:50

BAŞBAKAN'I BAYDEMİR KARŞILADI

Başbakan Erdoğan'ı havalimanında karşılayanlar arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Bağımsız Milletvekili Leyla Zana da vardı. Zana'nın yerel kıyafetler giydiği görüldü.

11:40

KESKİN NİŞANCILAR YERLEŞTİRİLDİ

Başbakan Erdoğan’ın geçeceği güzergah üzerinde bütün evlerin çatılarına keskin nişancılar yerleştirildi. Bir polis helikopteri de Başbakan’ı havadan takip ediyor.

11:30

Bağlar Mahallesi'nde ilk kez bütün dükkanlar açıktı. Daha önceleri PKK'nın baskısıyla esnaf kepenk kapatıyordu. Ama bu kez öyle olmadı. Vatandaşlar sokaklarda Başbakan'ı bekledi.

10:30

BARZANİ VE PERVER, SLOGANLARLA KARŞILANDI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile ünlü Kürt sanatçı Şivan Perver, 3,5 saatlik yolculuğun ardından Diyarbakır’a geldi. Şehir girişinde yaklaşık bin kişi, Barzani’yi karşılamak için toplandı.

Barzani ve Perver'i kentin girişinde BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve vatandaşlar karşıladı. Kürtçe, "Yaşasın Başkan Barzani", "Evine hoşgeldin" yazılı pankartlar ve Barzani'nin babası Mustafa Barzani'ye ait fotoğraflarla karşılanan Barzani, vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle aracından inemedi.

Kalabalık nedeniyle trafiğin aksaması üzerine bir vatandaş polis aracından yolun açılması için Kürtçe-Türkçe anons yaptı. Barzani ve Perver, uzun bir konvoy halinde kent merkezine doğru hareket etti. Barzani'yi 2 gün sürecek temasları kapsamında konaklayacağı Green Park Otel'in girişinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana karşıladı. Yöresel kıyafet giyinen Zana, Barzani ile kucaklaştı. Gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan Barzani otele giriş yaptı.

07:10

SABAH ERKEN SAATLERDE 50 ARAÇLIK KONVOYLA GELDİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır programına davet ettiği Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ve sanatçı Şivan Perver, Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.

Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan saat 07.10 sıralarında yaklaşık 50 araçlık konvoyla Türkiye'ye giriş yapan Barzani ve Perver'i gümrük sahasında Ak Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar, Şırnak Vali Vekili Mustafa Akgün, Şırnak Emniyet Müdürü Avni Usta ve AK Parti İl Başkanı Mehmet Demir karşıladı.

Diyarbakırda bir ilk