Gündem Diyarbakır'da nükleer alarm

Diyarbakır'da nükleer alarm

Paylaş
Diyarbakır'da nükleer alarm

İran'dan Suriye'ye askeri malzeme taşıdığı belirtilen bir kargo uçağında nükleer silah bulunduğu ihbarı üzerine Diyarbakır Havaalanı'na indirilip, aramaya alındı

İran'dan Suriye'ye askeri malzeme taşıdığı belirtilen bir kargo uçağında nükleer silah bulunduğu ihbarı üzerine uçak Türk F16'ları eşliğinde Diyarbakır Kaplaner Havaalanı'na indirilip, aramaya alındı.

İran'ın başkenti Tahran'dan havalananan ve Suriye'ye askeri malzeme taşıdığı belirtilen Ilyushin Il-76TD tipi kargo uçağında nükleer silah bulunduğu ihbarı yapıldı. İhbar üzerine uçak Türk hava sahasına girdikten sonra Diyarbakır Kaplaner Havaalanı'na zorunlu iniş yapması için uyarıldı. İran uçağı Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı 8'inci Ana Jet Üssü'nden kalkan 2 F-16 savaş uçağı eşliğinde dün gece saat 01.00 sıralarında Diyarbakır'a indi.

ANKARA'DAN UZMAN EKİPLER DE GELDİ

Haberin Devamı

Uçakta, dün gece Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanlığı, 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı ile Emniyet Müdürlüğü'nden uzmanlar uçakta arama yaptı. Uçakta aramaya katılmaları için Ankara'dan nükleer silah konusunda uzman ekipler de Diyarbakır'a gelerek, arama ve inceleme çalışmalarına katıldı. Arama sırasında sivil savunma ekipleri de havaalanında hazır bekletildi.

ARAMA BİTTİ, 15.35'TE KALKIŞ YAPTI

Diyarbakır Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğünün Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer (KBRN) ekibinin de katıldığı uzman bir grup tarafından yapılan arama çalışmalarının tamamlanmasının ardından uçak 15.35’te Diyarbakır Havaalanı’ndan ayrıldı. Aramanın içeriği ve sonucuna ilişkin açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer4991","4991","201103","4991-2.jpg");

UÇAĞIN ÖZELLİKLERİ

İranlı hava kargo şirketi Yas Air'e ait Rus imalatı Ilyushin Il-76TD tipi bir uçak... Dört motorlu kargo uçağının taşıma kapasitesi 45 ila 50 ton arasında değişiyor. Maksimum kalkış ağırlığı 157 ton olan uçak, kısa ve orta menzilli kargo uçuşlarında kullanılıyor. Saatte 900 kilometre hıza ulaşabilen Il-76TD'nın menzili ise 3 bin 650 kilometre.

2006'DA DA İRAN UÇAKLARI DİYARBAKIR'A İNDİRİLMİŞTİ

İran'dan kalkan kargo ve yolcu uçakları, 2006 yılında Lübnan'da devam eden savaş sırasında da Hizbullah'a silah götürdükleri iddiasıyla Diyarbakır Kaplaner Havaalanı'na indirilerek silah araması yapılmıştı. Bazı uçaklar kulenin talimatı ile inerken, bazılarıda savaş uçaklarının nezaretinde Diyarbakır'a indirilmişti.

27 Temmuz -17 Ağustos 2006 tarihleri arasında Türkiye hava sahasını kullanarak Suriye'ye giden ve silah taşıdıkları gerekçesiyle 5 kargo ve 1 yolcu uçağı Diyarbakır havaalanına indirilerek arandı. MİT, Emniyet, ve Askeri yetkililerin yaptıkları aramalarda silaha rastlanmamıştı.

İran'dan Suriye'ye giderken 27 Temmuz 2006 günü Diyarbakır 'a indirilen İran uçağı personeli ile yer hizmetleri görevlileri arasında ücret tartışması yaşanmıştı. Arama sonunda silah bulunmayan ve kalkış izni verilen İran uçağı piste ilerlerken, yer hizmetleri şirketi yetkilileri kuleyle telsizle temasa geçerek, verilen hizmet karşılığı 2100 dolarlık faturanın ödenmediğini bildirdi ve kalkış izni verilmemesini istemişti.

İran uçağının 7 kişilik mürettebatı ise "Bizi siz indirdiniz, niye para vereceğiz?' diyerek tartışmalardan sonra yer hizmetleri ücretini ödenmeden havalanmıştı.

Haberin Devamı

DHA / AA