Gündem Diyarbakır'da "plaka" sıkıntısı

Diyarbakır'da "plaka" sıkıntısı

Paylaş
Diyarbakır'da "plaka" sıkıntısı

Diyarbakır'da "plaka" sıkıntısı

İçişleri Bakanlığının, "araç sahiplerinin araçlarını iş veya ikamet adreslerinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunda tescil ettirmeleri" yönündeki talimatı, otomobillerin büyük çoğunluğunun Ankara ve İstanbul plakalı olduğu Diyarbakır’da sıkıntı yarattıyor.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığının, Valiliklere gönderdiği "Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 30/b maddesi gereğince araç sahiplerinin, araçlarını iş veya ikamet adreslerinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunda tescil ettirmeleri" talimatının ardından, gerçek kişiler adına yapılacak araç tescil işlemlerinde araç sahiplerinin MERNİS Kimlik Paylaşım Sistemi’ndeki adresi esas alınmaya başlandı.

Bu uygulama otomobillerin yarısından fazlasının "06" ve "34" plakalı olduğu Diyarbakır’da yeni araç alanların Diyarbakır dışında başka illerden plaka alma talebini engelledi. Uygulamadan bazı vatandaş ve otomobil bayileri memnuniyet duyduğunu ifade ederken, bazıları ise uygulamadan vazgeçilmesini talep etti.

"OTOMOBİL ALIMDAN VAZGEÇEN OLDU"

Haberin Devamı

Diyarbakır’daki otomobil bayileri, uygulama nedeniyle batı illerinin plakasını taşımak isteyen müşterileri ile aralarında sorun yaşandığını ifade ederek, bazı müşterilerinin uygulamadan vazgeçilebileceği beklentisiyle satın aldığı aracın faturasını kestirmeyip beklediğini söyledi.
Diyarbakır’daki otomobillerin yüzde 80’ine yakını batı illerinin plakasını taşıdıklarına anlatan bayiler, "Müşterilerin bir kısmı uygulamanın yürürlükten kalkacağını düşünerek otomobilinin tescilini yaptırmadan bekliyor. Bunun yanı sıra birkaç müşteri ise araç alımından vazgeçti" dediler.

Toyota Diyarbakır Bayi Hikmet Baran ise herkesin yaşadığı kentin plakasını taşıması gerektiğini ve bayi olarak kendisinden araç satın almaya gelen müşterileri "21’ plaka almaları için teşvik ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Diyarbakır’daki otomobillerin büyük çoğunluğu Diyarbakır’ın il plaka numarası olan 21 dışındaki plakaları taşıyor. Diyarbakır’a konuk olarak gelen birisi neredeyse kentin plakasını taşıyan araç görmüyor. Bu doğru değildir. Satış temsilcilerimize müşterileri 21 plaka almaları yönünde telkinde bulunmalarını istiyoruz. Satın alınan otomobil hangi kente tescil yapılıyorsa vergiler de o kente ödeniyor. Bu nedenle Diyarbakır’a katkı yapmak isteyenlerin aracında 21 plakası taşıması lazım ki, vergileri de Diyarbakır’a ödensin."

Haberin Devamı

Özgür Ayaydın / AA