Siyaset Diyarbakır'da referandum teyakkuzu
Paylaş
Diyarbakır'da referandum teyakkuzu

Diyarbakır'da halkın baskı altında kalmadan referandumda oy kullanabilmesi için 6 bin 650 polis ve asker görevlendirildi

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, "Bazılarının bazı yerlere bir bildiri kağıtları koydukları, yahut ’git ya da gitme’ şeklinde birtakım duyumlar olduğu ifade ediliyor. Bu çerçevede de biz tüm istihbarat birimlerimizi ve eylemli birimlerimizi bu konuda seferber ettik" dedi.

Toprak, halk oylamasıyla ilgili alınacak önlemler konusunda Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ve İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Erdem ile Valilik Toplantı Salonunda basın toplantısı düzenledi. Vali Toprak, halk oylamasında kamu güvenliğinin ve huzurun sağlanması, yasa dışı işlemlerin önlenmesi için suç ve suçluların tespiti, yakalanması, adli makamlara teslim edilmesinin mülki idare ve güvenlik kuvvetlerinin görevi olduğunu belirtti.

Valilik, İl Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde halk oylaması ile ilgili güvenlik merkezlerinin oluşturulduğunu kaydeden Toprak, muhtemel olayların tümünün değerlendirilmesi, anında müdahale edilmesi ve koordinenin sağlanması için seçim koordinasyonu merkezlerinin çalışma içerisinde olacağını bildirdi.

7 BİN 650 POLİS VE JANDARMA GÖREVLİ

Diyarbakır’da toplam 846 bin 512 seçmenin 2 bin 758 sandıkta oy kullanacağını, 7 bin 650 polis ve jandarmanın halkın ve kentin güvenliği ve güven ortamı içerisinde oyların kullanılmasını sağlamak için görevlendirildiğini anlatan Toprak, jandarma sorumluluk alanında sandık ile sayıma ilişkin evrak ve belgelerin, güvenlik açısından da önemli olan güzergahlarda belirlenen tüm araç ve zırhlılarla ilgili noktalara ulaştırılacağını kaydetti.

Referandum günü oy kullanma süresi içinde meydana gelebilecek olan olaylara, kışkırtmalara ve "Vatandaşların tehditle oy kullanmalarını veya kullanmamalarını engellemek", iradelerine ipotek koymak isteyen unsurlara karşı her türlü tedbirin alındığını vurgulan Toprak, bu tür eylemlere kesinlikle izin verilmeyeceğini anlattı.

Provokatörlük yapanların anında tespit edilerek yasal işlemlerin yapılacağını, oy kullanılacak okul ve çevrelerinde geniş güvenlik tedbirlerinin alınacağını aktaran Toprak, kanunsuz toplanmalara müdahale edileceğini vurguladı.

GÜVEN İÇİNDE OY KULLANACAKLAR

Oy kullanma çevrelerindeki MOBESE kameraları, emniyet ve jandarma bölgesindeki helikopterler aracılığıyla olayları izleme, değerlendirme ve müdahale etme noktasında tedbirler alındığını kaydeden Toprak, muhtemel düzensizliklere sandık başkanının talebi doğrultusunda personelin anında müdahale edebilecek şekilde yerlerini alacağını belirtti.

Referandum süresince Seçim Harekat Merkezinin, İl Seçim Kurulu ile sürekli irtibat halinde olarak olumsuzluk yaşanmaması için gerekli koordinasyonu sağlayacağını anlatan Toprak, şöyle dedi:

"Valiliğimize değişik yollardan ve yönlerden, insanlarla karşılaştığımızda, ’Acaba güven içerisinde evimizden sandığa gitme noktasında, oy kullanma yönünde bir baskıya maruz kalmadan gidip gelmemiz için bir tedbir var mı, ne yapacağız?’ diye soruyorlar. Çünkü bazılarının bazı yerlere bir bildiri kağıtları koydukları yahut ’git ya da gitme’ şeklinde birtakım duyumlar olduğu ifade ediliyor. Bu çerçevede de biz tüm istihbarat ve eylemli birimlerimizi bu konuda seferber ettik. Vatandaşımızın evinden sandık noktasına kadar her türlü tedbiri almış bulunuyoruz. Çünkü insanlara korku salmak, tehdit oluşturmak, şantaj yapmak, fotoğraf çekip ’Bakın sizi kayda alıyoruz’ gibi birtakım olumsuz yaklaşımların ifade edildiğini biliyoruz. Tüm istihbarat birimlerimiz bunları izliyor. Referandum öncesinde ve referandum günü bunları, bir şekilde takip ederek vatandaşımıza yönelik olabilecek her türlü olumsuzluğu önlemeye ve oluşturulan baskıyı kaldırmak noktasında kararlıyız."

Toprak, halk oylaması sürecinde çeşitli unsurlarca seçimlere gölge düşürücü faaliyetleri amaçlayan propaganda, baskı yolu ile seçmenin kararlarını kendi lehine değiştirme, seçimleri boykot etmeye zorlama, oy kullanmayı engelleme, seçim sandıklarını kaçırma ya da vatandaşları psikolojik baskı altına almak amacıyla kitlesel eylemlere başvurma gibi yasa dışı faaliyetlere karşı tüm istihbarat birimlerinin tedbir aldığını belirtti.

Halkın oy kullanma konusunda herhangi bir tereddüt içerisinde bulunmaması için jandarma ve polisin kentin huzur ve güveni için tüm kamu kurumları ile koordinesinin sağlandığını bildiren Toprak, vatandaşların karşılaşabilecekleri en küçük bir olumsuzlukta 24 saat ücretsiz olan 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İhbar hattını aramalarını istedi.

"KALABALIKLAR DAĞITILACAK"

Kırsal kesimde yol güzergahı açısından sıkıntı olan yerlerde helikopter desteği ile sayım görevlilerinin ilgili merkeze getirileceğini aktaran Toprak, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımız biraz da endişelerini dile getiriyorlar. Daha önceki seçimlerde herhalde problemler var ki; öyle anlaşılıyor. Diyorlar ki, ’Acaba biz evlerimizden çıktığımızda acaba birileri gelip bizi göz hapsine alırsa, yahut mahalle aralarında kalabalık oluşturarak vatandaşlarımızın sandıklara gidip gelmesini ve onları göz hapsine alarak, ya da kalabalığı baskı unsuru olarak kullanarak problemler olabilir’ gibi kanaatler var. Biz seçim günü birebir takip edeceğiz. Tüm istihbarat birimlerimiz araçları ile bunları kontrol altında tutacağız. Gerek okul bahçelerinde gerekse yol güzergahlarında seçimin yapılmasına yönelik olarak oluşan ve vatandaşlarımızı endişeye sevk eden kalabalıkları da dağıtmaya kararlıyız. Oyunu kullanan vatandaşlar o mekanlarda yoğunluk oluşturmasın. Vatandaşımızın özgür iradesini sandığa yansıtma noktasında evinden çıkıp sandığa gitme, sandıktan eve gitme noktasında tedbirler önemlidir. Ama bir taraftan da vatandaşımızın kullanmış olduğu ya da kullanmadığı oyların listelerinin değiştirilmesi başka noktalara getirilmesi, akıllarda hiçbir olumsuzluk kalmayacak derecede iç mekanlarda da tedbirlerin alınmış olması gerekiyor ki; bu konuda da İlçe Seçim Kurulları dolayısıyla İl Seçim Kurulları ve de onların görevlendirdiği sandık kurulu başkan ve üyeleri yetkilidir."

Ellerindeki tüm imkanları kullanacaklarını belirten Toprak, "Vatandaşımıza olumsuz bakışı ortadan kaldırmak için tüm birimlerimiz şimdiden çalışmaya başladı. Oy kullanmak bir anayasal hak ve ödevdir. Onun için sandığa gitmek isteyenler güvendedir" dedi.

AA

Haberin Devamı