Gündem Diyarbakır'dan Dicle harekâtı!

Diyarbakır'dan Dicle harekâtı!

Paylaş
Diyarbakır'dan Dicle harekâtı!

133 STK'dan, 'müzakere ve demokratik yöntemlerle çözüm' açıklaması gelirken, oluşturulan 15 kişilik heyet çözüm için ilgililerle diyalog kurmaya çalışacak

Diyarbakır'da bulunan 133 Sivil Toplum Kuruluşu, milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ile ilgili ortak açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Açıklamada, ''sorunların, siyasi zeminlerde müzakere edilmesi ve demokratik yöntemlerle çözüme kavuşturulması'' görüşü paylaşıldı.

Yaklaşık 15 kişilik bir heyet oluşturulduğu ve bu heyetin bugünden itibaren başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere bütün ilgili kurumlarla diyaloğa girmeye çalışılacağı belirtildi.

133 sivil toplum kuruluşu adına yazılı açıklamayı, Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Mehmet Emin Aktar okudu.

YSK'nın seçim sürecinde çelişkili kararlar verdiği ve bunun da siyasi gerilimin artmasına yol açtığı kaydedildi.

Aktar, milletvekillerinin tutukluluklarının devam ettirilmesinin gerilimi körüklediğini, hiçbir makamın, halkın iradesini yok saymaya, bir temsil krizi çıkarmaya ve yeni seçilmiş parlamentonun demokratik meşruiyetine gölge düşürmeye hakkı olmadığını belirterek, herkesin Diyarbakır halkının iradesine saygılı olmak zorunda olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

"MÜZAKERE VE DEMOKRATİK YÖNTEMLER"

Yaşanan krizin Meclisin de meşruiyetini zedelediğini, demokratik anayasa yapma süreçlerini zora sokma riskini barındırdığını kaydeden Aktar, şunları söyledi:

''Var olan kriz, fırsata dönüştürülmelidir. Bunun için siyaset mekanizması, soruna çok acil bir şekilde çözüm üretmelidir. Meclis toplanıp soruna çözüm bulmalı, halkın iradesinin Meclise yansımasını sağlayacak bir formül geliştirerek yaşanan hak gasbını ortadan kaldırmalı, blok milletvekillerinin Meclise girmesini sağlayacak adımlar atılmalıdır.

Biz imzası bulunan sivil toplum örgütleri olarak, Türkiye'de yaşanan bütün sorunların siyasi zeminlerde müzakere edilmesi ve demokratik yöntemlerle çözüme kavuşturulması gerektiğini düşünüyoruz.

Halkın iradesinin etkisiz bir şekilde Meclise yansıması konusunda hassasiyet gösterdiğimizi, krizin çözümünün takipçisi olacağımızı, çözüm adına her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu bütün kamuoyuna ve ilgililere saygılarımızla bildiririz.''

(A.A.)