Sağlık Diyetimdeki mucize: Lahana

Diyetimdeki mucize: Lahana

Paylaş
Diyetimdeki mucize: Lahana

Zayıflamaya karar verdiğimde mucize bir sebze arıyordum. Tam o sırada lahanayla tanıştım. Kilo vermek istiyorsanız size de tavsiye ederim. Çünkü lahananın hem kalorisi çok düşük, hem tok tutuyor, hem de vücuttaki yağların yakılmasına yardımcı oluyor!

Zararlı sıvılardan vazgeçtim

- Alkol ve gazlı içecekler en sevdiğim sıvı türleriydi. Neyi severseniz en çok canınız ondan yanar diyelim mi? Aynen öyle... Diyete başladığımda alkolü derhal, kola, gazoz, soda, katkılı meyve suyu gibi hayırsız alışkanlıkları kademeli kestim. Taze sıkılmış bir meyve suyunun içindeki lezzeti bu saydıklarımdan hiçbiri veremezdi; değer bilene tabii...

Diğer ayrıntıları hızlı geçelim; şarküteri ürünlerine sıkı bir veda, sakatatı tamamen mutfaktan uzaklaştırmak, ketçap yerine domates salçası, yemekte sostan ziyade bol vitamin içeren kendi suyuyla yetinmek hız kazanmama neden olan faktörler oldu... Çok sevdiğim şalgam suyunu bile hayatımdan çıkardım. Çünkü içindeki yüksek tuz oranı vücudumda su tutuyordu. Ayrıca fazla tuzun tansiyonu yükseltici etkisi de vardı.

Turşu yerine taze salatalık

- Turşu yemeden de yaşayabilirdi insan; canı çok turşu çektiğinde limonla salamura edilmiş bir salatalık parçası bile iş görürdü. Deniz ürünlerinde yan sanayi dediğim karides, ahtapot, kalamar, lakerda, midye ve türevleri sadece damağı mutlu ediyor, sonrasında kanda akıl alamayacağınız yağ oyunlarına girişiyordu. Arayı en çok balıkla iyi tutmak, onda da deri ve sostan uzak durmak ciddi bir önlem sayılabilirdi.

Vücudumuzun en çok ihtiyacı olan proteini ızgara ya da teflon tavada pişirilip soğan ve salçayla marine edilmiş yağsız et ve tavuktan; kaymağından, yağından uzak duracağımız yoğurt, peynir ve benzeri ürünlerden alabilirdik. Sebzelerin muhteviyatına da göz gezdirmek yeterliydi aslında. Bugün burun kıvırdığımız birçok manav sebzesi tek başına tüketilse bile insanı ayakta tutmaya yeterliydi.

Mucize bir sebze arayışında ilk karşılaşma anı lahanayla yaşandı ve gururla söylüyorum ki, her diyette dayatılan Brüksel lahanasını hiç denemedim bile. Lahana kesinlikle zayıflamada etkili bir sebze. Çünkü tok tutuyor. Ayrıca vücudumuz lahanayı sindirmek için yağları yakarak enerji harcıyor.

Kiloları nasıl koruyacağız?

- Giden gelmiyor cümlesi sadece bir türkü içinde anlamlı olabilir. Doğa boşlukları sevmez çünkü. Bu da kilolarınızı kaybettiğiniz anın sonsuza kadar size hediye edilmiş olmadığını gösterir. Ben sıradan bir rejim tavsiyesinden çok, bir hayat biçimini öneriyorum size. İradenizin dizgin altına alındığı, midenizin boş bir kömür kazanı gibi sürekli yakıt beklediği bir saçma durumdan kurtulup olması gerektiği gibi aldığını öğütmeye yarayan bir sistemde çalışması da diyebiliriz.

Organlarımıza başlı başına bir bireymiş gibi davranırsak onlar da kendilerini terbiye etmeyi öğreniyorlar bir zaman sonra. Unutmamak gerekiyor ki aslında beden bir futbol takımı disiplininde çalışıyor; bir oyuncu sakatlanırsa oyun bozuluyor yani. Bu durumda sizin iyi bir teknik direktör olup kontrolü elden bırakmamanızı sağlayacak tek şansınız yine sizsiniz. Sadece şunu düşünün; bu kadar emeği başka bir işe harcasaydım, o işin uzmanı olurdum. Eh siz de kilo kontrolünün uzmanısınız artık. Çıkarın tadını!

Örnek mönü

KAHVALTI:

- Kepek ekmeğine beyaz peynirli tost,

- 2 domates, 2 Samandağ biberi,

- 2 salatalık,

- 1 çay kaşığı kekik balı.

ARA:

- 1 porsiyon ekşi meyve.

ÖĞLE YEMEĞİ:

- 1 porsiyon az yağlı ızgara balık,

- Peynirli roka salatası,

- 1 dilim kızarmış kepek ekmeği.

ARA:

- 1 fincan orta şekerli Türk kahvesi,

- 5 adet kabuksuz taze badem.

AKŞAM:

- 1.5 tabak lahana yemeği,

- 1 dilim kızarmış ekmek,

- 3 adet ızgara Samandağ biberi (yoğurtlu),

- Bol yeşil salata (yağsız).

ARA:

- 1 avuç tuzsuz sarı leblebi.

ZAYIFLATAN TARİFLER

NOHUT SALATASI

MALZEMELER:

- 1 su bardağı nohut,

- 1 diş sarımsak,

- 1 orta boy soğan,

- 2 adet Samandağ biberi,

- Maydanoz,

- Limon suyu,

- Karabiber,

- Pul biber.

HAZIRLANIŞI: Suda bekletilen nohudu bir tam soğanla yumuşayıncaya kadar haşlayın. Diğer tarafta ince kıyılmış sarımsak, biber, maydanoz, domatesi ay şeklinde kesilmiş soğan, karabiber, pul biber ve nohut ile karıştırın. Üzerine limon suyu ekleyerek servis edebilirsiniz.

BİFTEK

MALZEMELER:

- 1 dilim yağsız biftek,

- Küçük soğan,

- 2 diş sarımsak,

- 1 domates,

- 1 çay kaşığı Antakya biber salçası ,

- 2 adet Samandağ biberi.

HAZIRLANIŞI: Soğan, sarımsak ve biberi salçayla kavurun. Karışıma ince şeritler halinde doğranmış bifteği ekleyin. Kavurduktan sonra küçük küçük doğranmış domatesi ilave edip pişmeye bırakın.

YAĞSIZ PIRASA

MALZEMELER:

- 4 tane pırasa sapı,

- 1 soğan,

- Yarım kaşık Antakya biber salçası,

- 4 orta büyüklükte domates,

- 4 diş sarımsak,

- Pul biber, karabiber.

HAZIRLANIŞI: Minik minik doğranan soğana sarımsakları da ekleyerek biraz suyla haşlayın. Suyu süzdükten sonra üzerine salçayı katarak kavurun. Daha sonra doğranmış pırasaları ekleyin. Üzerine göz kararı su, pul biber, karabiber ekleyerek pişmeye bırakın.

-- SON --

BU YAZI DİZİSİNİN ARŞİVİ:

>> BİRİNCİ BÖLÜM

>> İKİNCİ BÖLÜM

>> ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

>> DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

3

Haberin Devamı