Ekonomi Doblo 6.3 milyar dolar taşıyacak

Doblo 6.3 milyar dolar taşıyacak

Paylaş
Doblo 6.3 milyar dolar taşıyacak

Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip fabrikası olan Tofaş, 1 milyonuncu Doblo'yu banttan indirdi

18 yılda 14 milyar dolar

Haberin Devamı

İlk kez 2000’de Tofaş Bursa Fabrikası’nda üretilmeye başlanan Fiat Doblo’nun 1 milyonuncusu banttan indi.

Şimdiye kadar üretilen Doblo’ların 700 bin adedini ihraç ederek yaklaşık 7 milyar dolar gelir elde eden Tofaş, 2018’e kadar 2 milyonuncu Doblo’yu üreterek 6.3 milyar dolarlık ihracat gelirini daha garantiliyor. Böylece Doblo 18 yılda Türkiye’ye 14 milyar dolar döviz getirmiş olacak.

Otomotivde kilometre taşı

Fiat Doblo’nun Türk Kahvesi rengine sahip 1 milyonuncu aracı Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Koç Holding Başkanı Mustafa Koç ve Tofaş İcra Kurulu Başkanı Ali Pandır’ın da katıldığı törenle dün banttan indirildi.

Mustafa Koç törende yaptığı konuşmada “Doblo, Tofaş için büyük gurur kaynağı,Türk otomotiv tarihinin önemli kilometre taşıdır. Türkiye’nin ihracatında önemli artış sağlamıştır” dedi.

Haberin Devamı

6.3 milyar dolar

ihracat Türk mühendis ve işçisinin üretim kalitesini tüm dünyaya ispatlayan Doblo’nun yeni neslinin 8 yıl daha üretileceğini belirten Mustafa Koç, 1 milyon adetten fazla üretilecek yeni Fiat Doblo’nun yüzde 75’inin dünya pazarlarına ihraç edileceğini vurguladı.

Koç, “Bu sayede Türkiye’ye 6.3 milyar dolarlık ihracat getirisi elde edilecek olması Tofaş’ın ve Doblo’nun gücünü gösteriyor” dedi.

10 yılda 1.7 milyon araç

Tofaş İcra Başkanı Ali Pandır ise Tofaş’ın sektördeki en büyük kapasiteli fabrikaya sahip olduğunu belirterek 10 yılda 1.7 milyon araç ürettiklerini söyledi.

Yeni Fiat Doblo projesi ile 1500 kişiye yeni iş imkanı sağlandığını belirten Pandır, “Buna yan sanayi, bayi ve tedarik zincirindeki diğer halkalar da ilave edildiğinde yaratılan istihdam 9 bin kişiye ulaşıyor hatta aşıyor” dedi.

1 milyonuncuyla geldi elektrikliyle gitti

Bantlardan inen 1 milyonuncu Doblo’yu tören alanına getiren Sanayi Bakanı Nihat Ergün, törenden yine Bursa fabrikasında üretilen elektrikli Doblo’yu kullanarak ayrıldı. Ali Pandır, “Bugün Tofaş’ın mühendis ve işçisinin emeği olan Türkiye’de araştırma-geliştirme çalışması yapılan ilk gerçek elektrikli araç olan Fiat Doblo EV’nin ilk test sürüşünü de bakanımızla yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bursa elektrikli şehri olacak

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, otomotivin yol haritası olan Otomotiv Strateji Belgesi’nin bu hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ele alınacağını açıkladı.

Ergün, “Kendi tasarımlarımız ve yeni teknolojilerle sektöre öncülük etme zamanı geldi. Elektrikli araçta dünyanın lider ülkelerinden biri olacağız. Elektrikli otomobil deyince akla ilk gelen şehir neden Bursa olmasın?” dedi.