Ekonomi Doblo Amerika yolunda

Doblo Amerika yolunda

Paylaş
Doblo Amerika yolunda

Türkiye'deki araç üretiminin yüzde 22'sini tek başına gerçekleştiren Tofaş yeni ürün gamıyla büyük bir ihracat hamlesine hazırlanıyor

OTOMOBİL PROFESÖRÜ- HAKAN ÇELİK
hakan.celik@posta.com.tr

Segmentinin en çok satan hafif ticari aracı durumundaki Doblo, Amerikalı tüketicilerle buluşmaya hazırlanıyor. 2014-2021 döneminde Amerika’ya yaklaşık 175 bin Doblo satışı hedefleniyor. Tofaş, 2015’in ikinci yarısından itibaren üretmeyi planladığı yeni otomobil için de 520 milyon dolarlık yatırım öngörüyor. Şirket bu yeni projeyle, 2015-2023 arasında toplam 580 bin araç üretmeyi ve bunun 3’te 1’ini ihraç etmeyi amaçlıyor.

Söz konusu yatırımlar, Tofaş’ın ar-ge’deki yetkinliğini bir defa daha ortaya koyarken Tofaş, 2013’ün ilk 9 ayında yaptığı 185 bin 237 adetlik üretimle, Türkiye’deki toplam araç üretiminin yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirerek satış gelirlerini ve kârını artırdı. Tofaş bu dönemde 121 bin 390 adetlik ihracata imza atarken; Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Jeep, Ferrari ve Maserati markalarıyla iç pazarda gerçekleştirdiği satışla, yüzde 12.2’lik pay sahibi oldu.

Böylece, yılın ilk 9 ayında toplam 200 binin üzerinde satış yapan Tofaş, 375 milyon dolar ihracat fazlası verdi. Şirketin satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.3 artışla 5 milyar 148 milyon TL’ye ulaştı. Tofaş CEO’su Kamil Başaran, Avrupa pazarlarındaki daralmaya rağmen, ihracat hacimlerini geçen yıla oranla yüzde 3 artırdıklarına işaret etti. Kamil Başaran, diğer taraftan, “Türkiye ve dünyada yaşanan dönemsel ekonomik dalgalanmalara rağmen, üretimden satışı iç pazarda yüzde 80’e ulaşan bir otomotiv şirketi olarak, dirençli bir duruş sergiliyoruz” açıklamasını yaptı.


Kamil Başaran

499 tl taksitle BMW



BMW X1’de vergi avantjlı 1.6 litrelik motor seçeneği bulunuyor


Borusan Otomotiv yetkili satıcılarında bu ay sonuna kadar perakende satışı gerçekleşecek tüm ‘0 km’ BMW ve MINI marka otomobiller için sabit euro/TL kuru kampanyası uygulanıyor. Bu kapsamda BMW 1 Serisi otomobillere ayda 499 TL’den başlayan fiyatlarla sahip olabilmek mümkün. Tüm Mini modellerinde ise 40 bin TL’ye kadar kredi imkanı sağlanıyor. Ayrıca BMW X1 sDrive16i ve BMW 1 Serisi otomobillere 3 yıl veya 60.000 km BMW Service Inclusive Paketi hediye ediliyor. Borusan Otomotiv Premium Kiralama ise BMW 316, 320i ED, 320d ve BMW X1 Sdrive16i modellerinin, tüzel kişiler için geçerli uzun süreli kiralama kampanyasında, ilk 12 ay ödemeleri için yüzde 15 indirim sunuyor.

Motosiklet festivali


BMW Motorrad’in bütün motosiklet kullanıcılarını davet ettiği ve önemli satın alma fırsatlarının sunulduğu ‘Kullanılmış Motosiklet Festivali’, 16-17 Kasım tarihleri arasında Borusan Oto İstinye’de düzenlenecek. Motosiklet motor yağları konusunda uluslararası düzeyde yetkinliğini kanıtlayan Castrol sponsorluğuyla desteklenen ‘Borusan Otomotiv Kullanılmış Motosiklet Festivali’, her markadan motosiklet kullanıcısına açık olmasıyla dikkat çekiyor. Etkinliklere gelen katılımcılar, en son model BMW motosikletler ile de test sürüşü yapma imkanı bulabilecek. Test sürüşü için 0212 359 30 80 no’lu telefondan festival öncesi kayıt yaptırmak yeterli olacak.

İki depoyla kutup yolculuğu!



Skoda’nın şimdiye kadar en çok satılan modeli olan ve 17 yıldır orta sınıfın çıtasını yükselten Octavia’nın 1.6 TDI modeli ile Prag’dan Kuzey Kutup Dairesi’ne gitmek için yalnızca iki depo yakıt yetti. Çek ekip, çok ekonomik sürüş tarzları sayesinde, 3.030 km yaparak 100 km’de 3.241 litrelik ortalama tüketime ulaştı. Ekip ilk yakıtı Prag’dan ikinci yakıtı ise İsveç’ten aldıktan sonra başka ikmal yapmadan kutuplara ulaşmayı başardı.

Gençlere çağrı

Renault’nun gençlerin trafik ve sürdürülebilir ulaşım sorunlarını saptayıp, buna ilişkin çözümler üretmeleri amacıyla geliştirdiği ‘Sizin Fikriniz Sizin Projeniz’ yarışmasının üçüncüsü için katılım sürecini bir eğitim semineriyle başlattı. Yarışmaya İstanbul’daki Anadolu liselerinin öğrencileri 14 Mart 2014 tarihine kadar projeleriyle başvurabilecek. Yarışmada birinci gelen öğrenciler ve öğretmenleri bir Paris seyahati kazanırken, ilk üçe giren öğrencilere ve öğretmenlerine çeşitli armağanlar verilecek. Projeye Renault’nun yanı sıra Total Oil ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği katkı sağlıyor.

Başsağlığı

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız’ın annesi Meryem Biryıldız vefat etti. Biryıldız dün İstanbul’da Ataköy 5. Kısım camiinde kılınan öğle namazının ardından Büyükçekmece Mezarlığı’nda toprağa verildi. Merhumeye Allah’tan rahmet, Biryıldız ailesine başsağlığı dilerim.

Haberin Devamı