Ekonomi Doğal gazda indirim tüketiciye yansımayacak

Doğal gazda indirim tüketiciye yansımayacak

Paylaş
Doğal gazda indirim tüketiciye yansımayacak

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 'Doğal gaz fiyatları için Rusya ile yaptığımız görüşmeler neticesinde yüzde 10,25'lik indirim konusunda anlaştık' dedi, ancak yüksek döviz kuru nedeniyle, bu indirimin tüketiciye yansımayacağını söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (ELDER) 8. Sektör Toplantısı’na katıldı.

Haberin Devamı

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Yıldız, "Doğal gazda bir indirim fiyatı belirlendi mi?" sorusu üzerine Rusya’dan alınan doğalgazda yüzde 10.25 indirim yapıldığını açıkladı.

Yıldız, "Botaş ve Gapsrom arasında anlaşmaları nihayetlendirmiş bulunuyoruz. Doğal gazda bundan sonra özellikle Rusya’dan aldığımız doğalgazın yüzde 10.25 ile devam edeceğini ve Avrupa piyasalarıyla daha rekabet edebileceğimizi sağladığımızı söylemem lazım. Ama vatandaşa şu anda yansıyabilecek bir indirim olduğunu söyleyemem. Sebep son derece açık ve net. Dolarla alıp, TL ile satıyoruz. Dolar Aralık 2013’ten beri yüzde 26, Aralık 2014’ten beri yüzde 12.6 yükseldi. Dövizdeki yükseliş aldığımız indirimi karşılamıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

"İNDİRİM İLE BİRLİKTE BOTAŞ ÖNCEKİ ZARARLARINI TELAFİ EDECEKTİR"

İndirim ile birlikte BOTAŞ önceki zararlarını telafi edeceğini vurgulayan Yıldız, "Bu indirim ile birlikte BOTAŞ önceki zararlarını telafi edecektir. Maliyeye, gümrüğe olan borçlarını kapatacaktır.

2015 yılının haziran ayına kadar bunların önemli bir bölümünü hele hele İran tahkimi ile alakalı beklediğimiz sonucun da bu süre içerisinde açıklanması ile birlikte inşallah çok iyi bir nakit akışına da sahip olacaktır" ifadelerini kullandı.

"DOĞAL GAZ FİYATLARINDA GİZLİ VEYA AÇIK ZAM YOK"

Doğal gaz fiyatlarının Şubat ve Mart ayında kalacağını açık veya gizli bir zammın söz konusu olmadığını belirten Yıldız, "Doğal gaz fiyatlarında herhangi bir değişiklik yok. Şubat ve Mart ayı aynı şekilde aynı fiyat mekanizmaları ile birlikte kullanacak. Gizli veya açık zam yok" dedi.

İHA-DHA