Türkiye yılda kişi başı 179 kilo ile ekmek tüketiminde ilk sırada yer alıyor. Geleneksel gıdamız ekmek her öğünde sofralarımızın baş tacı. Ancak doğru ekmek tüketmeyi biliyor muyuz? Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esra Güneş, sağlıklı ve dengeli beslenme için mutlaka ekmek tüketilmesi gerektiğini ancak boş ekmek değil, tam tane tahıllı protein ve mineral yönünden zengin, hijyenik koşullarda üretilen doğru ekmek tüketilmesinin altını çizdi.Doç.Dr. Esra Güneş, 16 Ekim Dünya Ekmek Günü’nde doğru ekmek tüketimi ve seçiminde en önemli 10 maddeyi şöyle sıraladı: Her öğünümüzün vazgeçilmezi olan ekmek, başlıca besin kaynaklarımızdan biri. Kişi başı yılda ortalama 150 kilogram tüketiyoruz. Ancak doğru ekmek seçmeyi ve tüketmeyi bilmiyoruz. Türkiye’de her ne kadar yüksek oranda ekmek tüketilse de protein, vitamin ve mineral içermeyen bütün besleyicilik unsurları alınan beyaz undan yapılan beyaz ekmek dediğimiz boş ekmek tüketimi fazla. Boş ekmek beslenmeye de olumlu katkı sağlamıyor. Avrupa’da ise bireyler doğru ekmek tüketimiyle günlük almaları gereken protein miktarının yüzde 30’unu, karbonhidrat miktarının yüzde 50’sini, B grubu vitaminlerinin yüzde 50’sini ve E vitaminlerinin yüzde 75’ini tükettiği ekmekten karşılıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için mutlaka ekmek tüketilmeli. Doğru ekmek ise içeriği zengin doğru undan yapılan ekmektir. Tam tane tahıldan üretilen un ile hijyenik koşullarda üretilen bol lifli, protein, vitamin ve mineral yönünden zengin tam tane tahıllı ekmek doğru ekmektir. Tam tane tahıllı ekmek tüketimi kötü kolesterolü de düzenler. Tam tane tahıllı ekmek tüketerek protein, lif, vitamin ve minerallerden zengin beslenirken kötü kolesterol ile de mücadele edebilirsiniz. Sağlıklı ve zinde olmak için ekmek tüketmek şart. Doğru ekmek şişmanlatmaz. Tam tane tahıllı ekmekler tok tutarak kilo kontrolüne de yardımcı olur. Doğru ekmek değil, yanlış ekmek tüketmek kilo aldırır. Doyma hissi vermeyen, besleyici değeri olmayan boş ekmek kilo aldırır. Kilo kontrolü için ekmeği ne ile ne kadar tükettiğiniz önemlidir. Tam tane tahıllı ekmek, yağ yakımını tetikler. Ekmeğin, üretiminden sofralarımıza gelmesine kadar geçen süreçte kaç el ile temas ettiğini biliyor musunuz?Uzun yıllar süren AR-GE çalışmaları sonucunda geliştirilen özel ekmek ambalajları ekmeğinizin besin değerini ve ideal nem oranını korurken aynı zamanda sofranıza geldiği süreçte değmeden size ulaşmasını sağlıyor. Dünyada “tahılın süper kadını” olarak nitelendirilen Amerikalı bilim insanı Prof. Dr. Julie Miller Jones, yapmış olduğu birçok araştırmada tam tane tahıllı ekmeğin insan sağlığına faydalarını tespit ederek günde 3 dilim tam tane tahıllı ekmek tüketilmesini öneriyor. Prof. Dr. Julie Miller Jones, bu beslenme düzenini uygulayanlarda diyabet ve koroner kalp hastalığı riskinin yüzde 30 daha az olduğunu gösteren dünya çapında çok sayıda katılımcı ile yapılmış araştırmalar olduğunu belirtiyor. Tam tane tahıllı ekmeklerle yapılan bir kahvaltı güne çok daha dinç başlamanızı ve tokluk hissinizin daha uzun süreli olmasını sağlar. Doğru ekmek tüketiminin sağlığımıza sayısız fayda sağlıyor. Tam tane tahıllı ekmek yüksek lifli yapısıyla sindirim sistemini düzenliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kasları güçlendirerek spor sonrası karbonhidrat ihtiyacını karşılıyor. Esmer grup ekmekler, besleyici olmalarının yanı sıra hastalıkları önleme ve dolaşım sistemini düzenleme özelliğine sahiptir. Ayrıca yağ yakımını tetikleyerek kilo kontrolüne de yardımcı olur. Stres seviyesinin azalmasına da katkı sunar.