Tamer Heper Doğru olanı yapmışsınız
HABERİ PAYLAŞ

Doğru olanı yapmışsınız

2009’da bir ev aldım. 2010da beni vergi dairesinden çağırdılar. Ben başka şehirde oturuyorum bu nedenle kayınbabamı gönderdim. Evin alış bedelini düşük gösterdiğim için vergi tahakkuk ettirmişler. Oysa alım vergisi belediyeden alınan fiyat üzerinden yapılmıştı, bu yasal mı? Ş.Ö.

Gayrimenkul alımı ve satımı yapılırken ödenen bir harç var, bunun yüzdesi belli. Peki bu yüzde kaç lira üzerinden hesaplanacak? Bu husus yıllarca tartışma konusu olmuştu. Nihayet bir “asgari beyan değeri” denilen liste ortaya çıktı. Bu listeler dört yılda bir belediyeler tarafından yapılıp ilan edildi. İnsanlar emlak beyannamesi verirken veya alım satım yaparken bu liste fiyatının altında alım satım yapamaz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Yaparsa olaya maliye el koyar. Dört yıllık aralarda ise listelere yeniden değerleme oranı kullanılarak ilaveler yapılır. İşte bu listelere uyularak yapılan satışlarda problem yaşanmaz zira bu rakamlar resmi kurum olan belediyeler tarafından belirlenmiştir. Belediyelere de bu yetkiyi yasalar vermektedir. Sizin olayınızda ise siz belediyelerden aldığınız asgari beyan değerini kullandığınız için ilave bir mükellefiyete girmemeniz gerekir. Buna rağmen size ilave vergi tahakkuk ettirildi ise vergi mahkemesine başvurma ihtiyacınız doğmuştur, bulunduğunuz yerdeki vergi mahkemesine başvurun derim.

Bu neyin nesidir?

Halkevleri İstanbul’da toplu ulaşıma yapılan zamlara karşı çıktı, dava açtı. H.B.

Bu bir soru değil ama hepimizi ilgilendiriyor. Yukarıdaki cümle Halkevleri basın bülteninden. Böyle bir dava idari davadır, açılması mümkündür ama son anayasa değişikliğinin sonucu artık eskisi gibi bu konularda idari davaların sonuçlanmayacağı görülmektedir. Zaten inanılmaz zammın buna güvenerek yapıldığını zannediyorum. İnanılmaz zam lafını gelişigüzel söylemedim. Tünel bilet ücreti bir liraydı, zamdan sonra ne olmuş biliyor musunuz? Size bir binimlik kart veriliyor ve ücreti iki buçuk lira. Yüzde yüzeli zam görülmüş işitilmiş şey mi? Buna can dayanır mı? Açılan davanın sonucunu ben de merak ediyorum. Bakalım ne olacak?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder