Dünya Doğru Rusça için İstanbul da yarıştı

Doğru Rusça için İstanbul da yarıştı

Paylaş
Doğru Rusça için İstanbul da yarıştı

Astronot Oleg Artemyev'in geçen yıl uzaydan katıldığı doğru Rusça yazma yarışması "Total dikte", bu yıl ilk kez tüm dünyayla eş zamanlı olarak İstanbul'da da gerçekleştirildi

Şişli Meslek Yüksek Okulu'nda düzenlenen yarışmaya, İstanbul'da yaşayan Rusların yanı sıra Rusça öğrenen Türkler de katıldı.

Yarışmanın İstanbul sorumlusu, Rusça Öğretmenleri Birliği Koordinatörü filolog Svetlana Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yıldır dünyada birçok merkezde eş zamanlı düzenlenen yarışmaya Türkiye'nin bu yıl ilk kez dahil olduğunu söyledi.

Yarışmanın, Ruslar ve Rusça öğrenenler için dil bilgilerini sınamak adına iyi bir fırsat olduğunu belirten Özgür, "Yarışmaya, uzay istasyonlarındaki astronotlardan Antartika'da görev yapan araştırmacılara kadar çok farklı yerlerden, çok farklı insanlar katılıyor” dedi.

- "Artık doğru yazmak moda"

Yarışmanın amacını, "Rusça okur-yazarlık ve yazım kuralları sorunlarına dikkati çekmek" şeklinde açıklayan Özgür, "Ruslar artık daha az okuyor, dolayısıyla da dil bozuluyor. Yarışmanın amaçlarından biri, bu bozulmanın önüne geçmek. Yarışmanın sloganı da bu nedenle 'Artık doğru yazmak moda'. Katılımcılara 1'den 5'e kadar notların yer aldığı bir sertifika verilecek ama biz insanları aldıkları nota göre sıralamıyoruz. Bu, herkesin kendi kendisiyle yarıştığı bir organizasyon. Bu yıl yeterince yüksek not alamayanlar, seneye daha çok okuyarak daha iyi bir not alabilirler" şeklinde konuştu.

Özgür, Türkiye'nin yarışmaya İstanbul'un yanı sıra Ankara ve Antalya'yla da katıldığını söyledi.

- "Her Rustan Rusça öğrenilmez"

Rusça'nın Türkiye'de çok büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Özgür, "Ancak bu konuda oturmuş bir yapı yok. Üniversitelerde, dil eğitim merkezlerinde, liselerde ve hatta ilköğretim okullarında Rusça bölümleri ve dersleri var ama Rusça'nın nasıl öğretileceğine ilişkin ortak bir yöntem, müfredat bulunmuyor" dedi.

Türkiye'deki Rusça öğretiminin gelişmesi için Rus hükümetine ve Rus kültürü derneklerine görev düştüğünü ifade eden Svetlana Özgür, Rusça öğrenmek isteyenlere de şu tavsiyelerde bulundu:

"Rusça öğrenmek üzere başvurdukları kurum ya da kişilerin güvenilirliği önemli. Her Rustan Rusça öğrenilmez. Dil bir uzmanlık alanıdır ve sadece uzmanları tarafından öğretilebilir. Rusça öğrenmek isteyenler Rus kültürü hakkında da kendilerini geliştirmeli. Rusya'ya gitmek, Rus filmleri izlemek, edebiyat eserleri okumak ve sanat yapıtlarını incelemek hem dili öğrenmeyi hızlandırır hem de büyük bir kültürü tanıma fırsatı sunar."

- 60 ülke, 550 şehir ve uzay istasyonu

Yarışma, 2004'te Rusya Federasyonu'nun Novosobirsk Devlet Üniversitesi öğrencileri tarafından başlatıldı. 150 katılımcıyla başlayan yarışmaya geçen yıl yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

Yarışmayla aynı adı taşıyan vakıf tarafından düzenlenen ve İstanbul'da 50 kişinin katıldığı yarışma, bu yıl 60 ülkede 550 şehirde gerçekleştirildi. Geçen yılki yarışmaya Rus astronot Oleg Artemyev Uluslararası Uzay İstasyonu'nda, Antartika'da araştırma yapan Rus bilim adamları da bölgedeki 5 araştırma merkezinde katılmıştı.

Bu yılki yarışmada okunan metin, Rus edebiyatının Umberto Eco'su diye nitelendirilen yazar Yevgeniy Vodolazkin tarafından kaleme alındı. Yarışmada katılımcılar, kendilerine okunan metni en doğru şekilde kağıda aktarmaya çalışıyor.

Haberin Devamı