Prof. Dr. Derin Kösebay Doğru tedaviyle sorun kalmaz
HABERİ PAYLAŞ

Doğru tedaviyle sorun kalmaz

Korunmadan girilen cinsel ilişkilerde çiftlerden birbirine pek çok enfeksiyon geçebilir. HPV, genital herpes, clamidia, gonore bunlardan birkaçı. Doğru teşhis konulur ve uygun tedaviye başlanırsa şikayetler ortadan kaldırılabilir

Anne olabilir miyim?

33 yaşındayım. 24 yaşında 8 santim olan tümör yumurtalığımla birlikte alındı. 6 ayda bir kontrole gidiyorum. Acaba çocuğum olur mu? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, yumurtalıkta kanser adı altında pek çok kötü huylu hastalık olabiliyor. Bir kere tam teşhis nedir? Bunu bilmek lazım. Ameliyatta ne yapıldı ve patoloji sonuçları neler? Ameliyat sonunda ek tedavi yapıldı mı? Sizin son muayene bulgularınız, son yapılan kan tahlilleri ve tümör markırlarınız gibi. Bu kadar ciddi bir konuya mutlaka yüz yüze konuşularak gerekli incelemeler yapılıp karar verilmeli. Jinekolojik onkoloji eğitimi almış bir uzmanla görüşün.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Vajinal akıntılarım oluyor

31 yaşındayım, clamidia adında bir mikrop kapmışım. Bu mikrop nelere sebep olabilir? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, genital organlarda ortaya çıkan enfeksiyonlardan en sık görülenleri HPV enfeksiyonudur. Genellikle ilişki ile geçer ve HPV 6-11 dış genital organlarda siğil tarzında lezyonlar meydana getirir. 16-18 no’lu HPV de rahim ağzı kanserine yol açabilir. Bir başka sık görülen virütik enfeksiyon genital herpestir. Bu da sıklıkla ilişkiyle geçer. Dış genital organlarda içi su dolu ufak kabarcıklar görülür ve yanma, kaşıntı ve idrar şikayetlerine neden olur. Tedaviye dirençli olan bu enfeksiyon kolay bulaşır ve tedaviden sonra da vücut direnci düşünce tekrar ortaya çıkabilir. Kirli ellerle göz teması olursa gözde de enfeksiyonlara neden olabilir. İlişkiyle geçen erkekte ve kadında en sık görülen başka enfeksiyon da bel soğukluğu adı ile bilinen gonoredir. Bir bakterinin neden olduğu bu enfeksiyon bol kokulu akıntıya ve idrarda yanmaya neden olur. Tedavi yapılamazsa yukarı genital yollara geçebilir ve o zaman gebeliği önleyecek kadar önemli bozukluklara yol açar. Klamidia enfeksiyonuna gelince, bir bakterinin yaptığı enfeksiyondur. Genellikle cinsel temasla bulaşır. Gonore belirtilerin daha hafif gözükmesiyle karakterizedir ve çoğu kere tedaviye gecikilir. Eğer enfeksiyon ilerler, rahim ve rahim kanallarına kadar çıkarsa çocuk olmama sorununa yol açabilir. Uygun tedavi ile tamamen ortadan kaldırılabilen bir hastalıktır.

Haberin Devamı

Kan geliyor

Ben ilişkiye girdikten sonra 4-5 damla kan geliyor. Sizce bunda bir sorun var mıdır? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, ilişki sonrası kanama basit enfeksiyonlardan veya basit zedelenmelerden olabileceği gibi rahim ağzı ve rahim hastalıklarından da olabilir. Onun için bir kadın doğum hekimine en kısa zamanda gidip muayene olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder