Gündem Doğu Anadolu'yu kar vurdu

Doğu Anadolu'yu kar vurdu

Paylaş
Doğu Anadolu'yu kar vurdu

Yoğun tipi yurdun doğusunda hayatı felç etti; Erzurum'da 500'e yakın köy yolu kapandı

Sağanak yağış ve lodosun artından tipi şeklinde yağan kar doğuda Doğu'da hayatı felç etti. Kar yağışının etkili olduğu Erzurum'da 500'e yakın köy yolu ulaşıma kapandı. Dün gece Bingöl'den Erzurum'a gelen 3 yolcu otobüsü ve bir otomobil Çat yolunda yaklaşık 5 saat mahsur kaldı. Yolcular Karayolları ve Erzurum il Özel İderesi Müdürlüğü'ne bağlı karla mücadele ekipleri tarafından kurtarıldı. Erzurum'un Çat ilçesine bağlı Yavi beldesinde ise nişanlısını görmeye giden 20 yaşındaki Mustafa Özer kaldığı evin çöknmesi üzerine yaşamanı yitirdi.

OTOBÜSLER MAHSUR KALDI

Dün akşam saatlerinde başlayan yağmur yerini lodosa bıraktı. Gece yarısından sonra tipi şeklinde Erzurum'a yağan kar kent merkezinde etkili oldu. Sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden kar yağışı nedeniyle Bingöl'den Erzurum ve Rize istikametine gitmekte olan Cizrenur, Özlem Bingöl ve Has Bingöl'e ait şehirlerarası otobüs ile bir otomobil saat 02.30 sıralarında Erzurum'a Çat ilçesi yakınlarında mahsur kaldı. İl kriz merkezine yapılan yardım çağrısı üzerine Karayolları ve İl Özel ideris'ne bağlı karla mücadele ekipleri alarma geçirildi. Yapılan çalışmalar sonrası 13'ü çocuk 117 yolcunun bulunduğu otobüs ve otomobil yaklaşık 5 saat sonra kurtarıldı. Yaşadıkları şoku uzun süre üzerlerinden atamayan yolcular Erzurum Otogarına getirildi. Kısa süre sonra iki otobüs ve yolcuları Rizeye hareket etti.

KAR BU KEZ SEVİNDİRMEDİ

Kar yağışının etkili olduğu Erzurum'da yaklaşık 500 köy yolu ulaşıma kapandı. Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü yetkilileri (Kağızman- Tuzluca ve Cumaçay) (Gaziler - Sarıkamış ve Karaurgan) yolunun da kapandığını bildirdi. Kent merkezinde de etkili olan kar yağışı nedeniyle Büyükşehir ve alt belediyelerin karla mücadele ekiplerin sabahın erken saatlerinde temizlik çalışmalarına başladı. Güne beyaz örtü ile uyanan Erzurumlular, uzun bir aradan sonra şiddetli yağan kara sevinemedi.

LODOSUN HIZI SAATTE 60 KM


Hızı saatte yaklaşık 60 kilometreye ulaşan Lodos ise başta Muş olmak üzere Kars ve Iğdır'ın ilçelerinde etkili oldu. Muş kent merkezinde birçok evin çatısı uçtu. Elektrik direkleri ve ağaçları yerinde söktü. Park halindeki çok sayıda otomobil hasar gördü. Kale ve Berat caminin minareleri de yıkıldı. Can kaybının yaşanmdığı Muş'a köyleriyle birlikte dün geceden itiraben elektrik ve su verilmiyor. Yine lodosun etkili olduğu Iğdır'ın Halfeli Beldesi'ndeki 75. Yıl ilköğretim Okulu'nun çatısı uçarak yanındaki Mahmut Kıncak'ın evine isabet etti. Çatının vurması sonucu yatak odasının yerle bir olduğunu söyleyen Kınçak, "Elektrik olmadığı için ailece oturma odasında idik. Büyük bir gürültü koptu. Deprem oluyor sandık. Sesin geldiği odaya girdiğimizde yıkıldığını gördük" dedi. Yine Kars'ın Kağızman ilçesinde etkili olan lodos bazı ev ve işyerlerinin çatısını uçurdu.

NİŞANLISI GÖRMEYE GELEN GENÇ ÖLDÜ.

Öte yandan Bursa'dan Erzurum'un Çat İlçesi'ne bağlı Yavi beldesine bir süre önce nişanlısını görmeye gelen 20 yaşındaki Mustafa Özer'in kaldığı Abdurrahman Yıldız'a ait toprak damlı ev dün gece sabaha karşı aşırı yağmur ve kar nedeniyle yıkıldı. Meydana gelen göçükte Mustafa Özer yaşamını yitirdi. Yavi Belediye Başkanı BBP'li Abdulhaluk Yılmaz, "Dün gece yağışların ardından başlayan tipi şeklindeki kar nedeniyle Abrurrahman Yıldız'ın evi yıkıldı. Olayı duyar duymaz belde halkı ile birlikte ensakı kaldırdık ama evde misafir olarak kalan ve aslen bu köyden olan ancak yıllardır Bursa'da yaşayan Mustafa Özer yaşamını yitirdi." dedi. Nişanlısının ölüm haberini alan Filiz Yıldız ise sinir krizleri geçirdi.

DHA

2