Ekonomi Doğu ve Güneydoğu'daki 'Cazibe Merkezleri'nde istihdam 112 bin 400 kişi olacak

Doğu ve Güneydoğu'daki 'Cazibe Merkezleri'nde istihdam 112 bin 400 kişi olacak

Paylaş
Doğu ve Güneydoğu'daki 'Cazibe Merkezleri'nde istihdam 112 bin 400 kişi olacak

Başbakan Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki 23 ilde yatırım yapılmasını öngören Cazibe Merkezleri Programı'nda yatırımcıların ön talep miktarının 19.6 milyar lira olduğunu söyledi

Geçtiğimiz yılın sonunda Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında kararlaştırılan, 11 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayınlanan Cazibe Merkezleri Programı'nda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki 23 ilde yatırım yapacaklara çeşitli teşvikler öngörülüyor.

Yıldırım Çankaya Köşkü'nde Cazibe Merkezleri Teşvik Sistemi Lansman toplantısında yaptığı konuşmada, "Projeyle ilgili yatırımcıların ön talebini toplama sürecinde 23 ilde 1,200 başvuruda bulunuldu. Yatırım miktarı 19.6 milyar liradır" diye konuştu.

YATIRIMCI, EN AZ 30 KİŞİYE İŞ SAĞLAMAYI GARANTİ EDECEK


Ön talepte gelen tekliflerde istihdam miktarının 112 bin 400 kişi olduğunu da belirten Yıldırım şöyle devam etti:

"Programın finansmanı ile ilgili olarak Kalkınma Bankası görevlendirildi. Yatırımcılara faiz oranları indirilmiş işletme kredisi verilecek. Faizin yarısını devlet karşılayacak. Cazibe merkezi yatırımcısı teşvikten yararlanmak için en az 30 kişiye iş sağlamayı garanti edecek."

Teşviklerde özkaynak yüzde 30, kredi miktarının ise yüzde 70 olacağını vurgulayan Yıldırım, "Bina inşaatlarının 20,000 metrekare veya 10 milyon liralık bedelini devlet karşılayacak. Onun üzerinde olanlara da faizsiz kredi imkanı var" diye konuştu.


SEMBOLİK KİRA ALINACAK


Teşvikle edinilen binaların kullanım süresinin 15 yıl olduğunu da duyuran Yıldırım, "Sembolik bir kira alınacak. 15 yıl sonra da sembolik bir fiyatla kullanan isterse binayı satın alabilecek" ifadesini kullandı.

Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü:

"100 milyon liranın üzerindeki yatırımlara özel desteğimiz söz konusu. İthal makinede kredi iki yıl ödemesiz, 6 yıl boyunca sıfır faizli olacak. Proje ile doğuda yatırım yapılmasının önünü açıyoruz. Batıdaki yatırımının bir kısmını doğuya kaydırmak isteyene de destek veriyoruz."

Yerli makinede ise kredinin 3 yılı ödemesiz 10 yıl olacağını belirten Yıldırım mevcut işini büyütmek isteyenlere de destek sağlanacağını belirtti.

Yıldırım geçen yıl 5 Eylül 2016'da konu ile ilgili yaptığı ilk açıklamada, "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi" paketi kapsamında kamu ve özel sektörün dört yılda 140 milyar TL'lik yatırım yapacağını, bu yatırımlarla 800,000 yeni istihdam yaratılacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı