Gündem Doğu'da Türkçe başarısı

Doğu'da Türkçe başarısı

Paylaş
Doğu'da Türkçe başarısı

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları dün açıklandı. LYS'nin en dikkat çeken sonucu Doğu illerinin Türkçe testindeki başarısıydı

77 adayın sınavı iptal

Üniversitelere giriş için 19-20 ve 26-27 Haziran’da 1 milyon 856 bin 890 adayın 5 oturumda girdiği Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) sonuçları dün açıklandı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 1 milyon 856 bin 813 adayın sınavının geçerli sayıldığını, 77 adayın sınavının da iptal edildiğini açıkladı. 784 bin 564 aday, 180 ve üstünde puan alarak tercih yapmaya hak kazandı.

‘Ezberleri bozduk’

LYS’nin en dikkat çeken sonucu Doğu illerinin TS (Türkçe- Sosyal) testindeki başarısı oldu. Geçen yıl 69’uncu sırada yer alan Bitlis TS puan türünde Türkiye birincisi oldu. Bitlis’i sırayla Siirt, Gümüşhane, Tokat, Batman takip etti. Bitlis Milli Eğitim Müdürü M.Emin Korkmaz,”Bu başarı tesadüf değil. Türkiye’nin ezberini bozduk” dedi.

İstanbul geride kaldı

Her yıl sıralamada son sırada yer alan Hakkari de TM (Türkçe- Matematik) puan türünde 72’inci olarak 9 sıra üste çıktı. TS ve MF’de (Matematik-Fen) Ardahan, TM puan türünde de Şırnak sonuncu oldu. MF puan türünde ilk sıradaki Kırşehir’i Kilis, Karabük, Niğde, Denizli izledi. TM puan türünde de ilk sıradaki Sinop’u Kilis, Niğde, Bartın, Uşak takip etti. En çok birincinin çıktığı İstanbul, MF puan türünde 49’uncu, TM’de 56’ncı, TS’de ise 54’üncü olabildi.

En başarısız KKTC

LYS sınav sonuçlarına göre yapılan iller sıralamasına bu yıl ilk kez KKTC de (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) dahil edildi. Değerlendirmede, LYS’ye KKTC’den giren adaylar ‘en başarısız adaylar’ sıralamasına girdi. KKTC’den LYS’ye giren 378 aday 234.480 ortalama ile sınavın en başarısızları sayıldı. YGS’de 52’nci sıradaki Gaziantep de LYS’de en az başarılı 80’inci il olarak listede yer aldı.

Kızlar daha başarılı

Çok sayıda puan türü olan sınavda Matematik-Fen (MF), Türkçe- Matematik (TM) ve Türkçe-Sosyal (TS) olmak üzere üç ana puan türünde sıralama yapıldı. MF ve TM grubunda geçen yıllarda olduğu gibi kız adaylar başarılı oldu. TS’de geçen yıllardan farklı olarak ilk kez erkek adaylar daha başarılı oldu. Bu yıl ilk kez sıfırcıların sayısı, sistem farklı olduğu gerekçesiyle açıklanmadı.

Lisans için yüzde 50 şans

Üniversitelerin kontenjanları geçen yıla göre örgün programlarda yaklaşık 75 bin arttı. Merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan programların kontenjanları 686 bin 154, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programların kontenjanı ise 22 bin 120 oldu. Böylece üniversitelere toplam 708 bin 274 kontenjan ayrıldı. 4 yıllık lisans programları için 374 bin 68, iki yıllık ön lisans programlar için 312 bin 86 kontenjan ayrıldı.

784 bin 564 aday

Sınavsız geçişle öğrenci alan programların kontenjanları ise 309 bin 245 oldu. Buna göre, LYS’de 180 puan barajını geçen 784 bin 564 adayın, 4 yıllık bölümlere yerleşmek için yüzde 50 şansı bulunuyor. En fazla kontenjan 23 bin 16 kontenjan ile Selçuk Üniversitesi’nde. Bunu sırayla Anadolu, Süleyman Demirel, Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Atatürk, Dumlupınar, Gazi ve Afyon Kocatepe üniversiteleri izliyor. Yeni öğretim yılında devlet üniversiteleri 590 bin 671, vakıf üniversiteleri ise 76 bin 242 öğrenci alacak. KKTC’deki üniversitelerin 17 bin 62, yurt dışındaki üniversitelerin 2 bin 179 ntenjanı var. Toplam kontenjan 708 bin 274.

Felsefe soruları zorladı

LYS’ye giren adaylar en çok felsefe testinde zorlandı. 30 sorunun sorulduğu testte 29 net yapan da çıkmadı. Ancak 760 aday Matematik testindeki 50 sorunun tamamını çözdü. Geometri testinde 3 bin 310 aday, fizik testinde bin 736 aday, kimya testinde 6 bin 681 aday, biyoloji testinde de 993 aday 30’ar sorunun tamamını yapabildi. 56 sorunun yer aldığı Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 kişi soruların tamamını doğru yanıtladı.

Fen liseleri rakipsiz

MF (Matematik- Fen) puan türüne göre 422 puan ortalama ile fen liseleri yine en başarılı okullar oldu. Bu okulları 379 puan ortalamayla özel fen liseleri, 375 puanla askeri liseler izledi. TM 8Türkçe- Matematik)puan türünde de 400 puanla fen liseleri ilk sırada yer alırken, 386 puanla sosyal bilimler liseleri ikinci, 363 puanla askeri liseler 3’üncü sırada yer aldı. Sosyal puan türünde de 402 puan ortalama ile sosyal bilimler liseleri ilk sırada 382 puan ortalama ile fen liseleri ikinci sırada, 375 puanla askeri liseler 3’üncü sırada yer aldı.

Kılavuza dikkat!

Prof. Dr. Yarımağan, adaylardan kılavuzu dikkatle incelemelerini isteyerek “Puan türleri, puan aralıkları, katsayı değerleri değişti. Kılavuzda bu yeni değerlere göre hesaplanan geçen yılın öğrenci puanları ve başarı sıraları yer alıyor. Ancak bu değerler, belirli bir hata payıyla oluşturulduğundan adaylar dikkatli olmalı ve geniş aralıktan tercih yapmalı” dedi.

24 yerine 30 tercih

Sınav sonuç belgeleri, adaylara 19 Temmuz’dan itibaren gönderilecek. 2010 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu başvuru merkezlerinden 3 TL karşılığında satılacak. Başvuru kılavuzu 17 Temmuz’dan itibaren de ÖSYM’nin internet sitesinden yayınlanacak. Adaylar tercih işlemlerini 26 Temmuz-6 Ağustos arasında yapacak. Adaylar bu yıl geçen yıldan farklı olarak 24 yerine 30 tercih yapacak.

‘Sınav için hayatı bıraktım’

İstanbul Özel Fatih Lisesi’nden Mustafa Raşit Akınalp TM1- TM2- TM3 (Türkçe- Matematik)puan türünde, İstanbul Lisesi’nden Cihan Mercan TS1-2 (Türkçe- Sosyal) Almanca 1-2-3 puan türünde, Özel Çağ Fatih Fen Lisesi’nden Yusuf Arman da İngilizce 1-2-3 puan türlerinde Türkiye birincisi oldu. Sınav yaklaştıkça neredeyse bütün gün ders çalıştığını söyleyen Yusuf Arman, “Sosyal hayattan biraz eksik kaldım. Kitap okumaya vakit bulamıyordum. Her şeyi bırakıp sadece sınava hazırlandım” dedi.

‘Annem ile yoğun bir program hazırladık’

Matematik-Fen puan türünde Türkiye birincisi olan İzmir Fen Lisesi öğrencisi Arman Özdemir de mutluluğunu annesi Özden ve babası Mehmet Özdemir ile paylaştı. Arman Özdemir, “Annemle çok yoğun bir çalışma programı hazırladık. Sonuç sürpriz olmadı. Tercihim elektrik-elektronik mühendisliği olacak” dedi

3