Murat Gülderen Doğuda yüksek teknoloji
HABERİ PAYLAŞ

Doğuda yüksek teknoloji

Haberin Devamı

Sanal para birimi Bitcoin kısa sürede 16 bin dolarlara kadar değer kazanınca sivri zekalı bilişimciler kaçak elektrikle üretime geçti.

Güneydoğu'da trafoya yakın ev, ahır, iş yeri gibi ne kadar kapalı mekan varsa şu an Silikon Vadisi'ne meydan okuyor. İstanbul bile İstanbul olalı böyle bir katma değerli teknoloji görmedi.

Aslında işi üçkağıda dökmeyip de devlete temiz enerjiyle veri madenciliği yapmak ile ilgili bir proje sunulsa belki de kabul görecek ve dünyaya da bu noktada örnek teşkil edecek. Ancak işin ucunca havadan gelecek para varsa sahtekarlar beynin her hücresini çalıştırıyor.

Temiz enerji ile üretim

İşin başka bir boyutu ise dünya bile böyle bir teknolojiye henüz adapte olmamışken yapılan ihbarlar... Bu kişileri takdir etmek gerek. Çünkü sadece bir Bitcoin üretmek için ortalama 235 kilovatsaat enerji harcamak gerekiyor.

Bitcoin bugün küresel enerji tüketiminin yüzde 0.15’ini gerçekleştiriyor. Bu rakam belki ilk etapta çok küçük gibi görünebilir ama bunun yıllık ortalama elektrik tüketimi 32 teravatsaate denk geliyor.

Yani diğer bir değişle küresel Bitcoin madenciliğinin yıllık elektrik tüketim maliyeti 1.5 milyar dolar civarında.

Mutluluk fonu

Güney Kore, borcu en fazla 9 bin 128 dolar olan vatandaşlarının, hayata tekrar mutlu başlayabilmeleri ve ekonomiye katkı yapabilmeleri için, Devlet Mutluluk Fonundaki birikimleri kullanarak 1.6 milyon kişinin borçlarını sileceğini duyurdu.

Valla özenilmeyecek gibi değil; neden bizde de böyle bir fon kurulmasın ki? Bu fon girişimciliğin de önünü ardına kadar açacaktır.

Sosyal kredi puanı

Buna benzer bir ilginç proje de Çin'den geldi. 2020'de Çinliler yaptıkları her şeyle bir sosyal kredi puanına ulaşacaklar. Sosyal ilişkileri, politik taraflıkları, varlıkları, kanunlara uyumlulukları, harcama alışkınlıkları bu puanı etkileyecek.

Puanı iyi olan daha kolay iş bulabilecek, daha ucuza yaşayabilecek... Düşününce kulağa çok eğlenceli geliyor. Böyle bir sistem tüm dünyayı düzene sokmaz mı?


Sıradaki haber yükleniyor...
holder