Gündem Doğulu işçiye 'Atatürk'lü karşılama

Doğulu işçiye 'Atatürk'lü karşılama

Paylaş
Doğulu işçiye 'Atatürk'lü karşılama

Fındık toplama sezonu için Ordu'ya gelen doğulu tarım işçilerinin konaklayacağı yere Atatürk'ün birlik mesajı asıldı

Ordu'ya, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da 1 Ağustos’ta başlayacak olan fındık sezonu için Doğu ve Güneydoğu illerinden tarım işçileri gelmeye başladı. 350 kişiden oluşan ilk grup merkeze bağlı Uzunisa Köyü’ndeki kullanılmayan eski okul bahçesine yerleştirildi.

Okul kapısı girişinde Atatürk’ün “Türk, övün, çalış, güven” ve “Ne mutlu Türk’üm diyene” sözlerinin kaldırılıp, yerine bir başka sözü olan, “Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu ve Trakyalı hep aynı cevherin damarlarıdır” asılması dikkat çekti.

2 BİN KİŞİ KAPASİTELİ

Şanlıurfa’dan bugün gelen 350 tarım işçisi Ordu’nun merkeze bağlı Uzunisa Köyü’ndeki valilik tarafından hazırlanan ‘Fındık İşçileri Geçici Konaklama’ yerine yerleştirildi. Tuvalet, banyo, yemek pişirme alanları, çocuk oyun parkları ve futbol sahası olan yerleşim yerinde Ordu Valiliği tarafından biri halkla ilişkiler bölümü öğrencisi olmak üzere iki kişi koordinatör olarak görevlendirildi.

Gelen işçiler ilk olarak kimlik bilgilerini bu görevlilere bildirdikten sonra kendilerine gösterilen yerde çadırlarını kurdu. Okul bahçesindeki alanın yaklaşık 2 bin kişiyi alabileceği belirtildi. Gelen Doğu ve Güneydoğulu işçiler, fındık bahçelerine girmek için sahil kesiminin fındık toplama tarihi olan 1 Ağustos’u beklemeye başladı.

İLK ZİYARET ZİRAAT ODASI BAŞKANI'NDAN

Fındık işçilerini ziyaret eden Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, “Geçen yıl gelen işçi arkadaşlarımız, ırmak ve dere kenarlarında çok sağlıksız, insanlık onuruna yakışmayacak bir biçimde, kendi imkanları içerisinde doğayla başbaşa bırakılarak konaklıyordu. Bütün altyapı imkanları sağlandı. Şu ana kadar bir sorunun yaşanmadı. Bu da bizi memnun etti” diye konuştu.

"BİZE 'ORDU’YA GİTMEYİN' DEDİLER"

16 yıldır Şanlıurfa’dan Ordu’ya işçi getirdiğini söyleyen işçi temsilcisi Ahmet Örüker, provokatörlerin iş başına geçtiğinin altını çizerek, “Uyanık olmalıyız” diye konuştu. Örüker, “Ben 16 senedir buraya geliyorum. Ziraat Odası’yla çalışıyoruz. İşçi getiriyorum. Bugüne kadar hiçbir sorun olmadı. Bu sene maalesef bu provokatörler iş başına geçti. Bunlara da müsaade etmeyeceğiz. Çünkü burada bölge halkı ve doğudan gelen insanların birbirlerini sevdiğini, ayrılırken ağladıklarını da gördüm. Biraz uyanık olmalıyız. Birbirimize ihtiyacımız var” dedi.

ATATÜRK’ÜN SÖZLERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Öte yandan Uzunisa Köyü’ndeki fındık işçilerinin geçici konaklama yerinin hazırlandığı eski okul binasının giriş kapısındaki Atatürk’ün sözleri de, Ordu Valiliği tarafından değiştirildi. Hazırlık aşamasında okul kapısı girişinde Atatürk’ün “Türk, övün çalış güven” ve “Ne mutlu Türk’üm diyene” sözlerinin yerine 1932 yılında söylediği “Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu ve Trakyalı hep aynı cevherin damarlarıdır” sözünün asılması dikkat çekti. Önümüzdeki günlerde de bölgede yüzlerce tarım işçisinin gelmesi bekleniyor.

Erol KÜÇÜKOĞLU/ORDU, (DHA)

2